Trump, ‘soykırım’ demedi

Güncelleme Tarihi:

Trump, ‘soykırım’ demedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2017 20:59

ABD Başkanı Donald Trump, Ermenilerin 1915 olaylarını andığı 24 Nisan için yaptığı yazılı açıklamada ‘soykırım’ ifadesini kullanmadı. 24 Nisan için başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ilk açıklamasını yapan Trump, selefi Barack Obama’nın açtığı yoldan giderek ‘soykırım’ yerine ‘Meds Yeghern’ ifadesini kullandı. ‘Meds Yeghern’ Ermenilerin soykırım için kullandıkları ‘Büyük Felaket’ ifadesinin Ermenicesi. Başkan Donald Trump açıklamasında Türkiye ve Ermenistan’ın tarihle yüzleşme için attığı adımların adil ve hoşgörülü bir gelecek için önemine de vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Açıklamanın tam metni şöyle:

EN BÜYÜK MEZALİMLERDEN

‘Bugün 20’nci yüzyılın en büyük mezalimlerinden ‘Meds Yeghern’ (Büyük Felaket) sırasında acı çekenleri hatırlıyor ve hatıraları önünde eğiliyoruz. Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında, 1915’te başlayan süreçte 1.5 milyon Ermeni yerlerinden edildi, katledildi ya da ölüm yürüyüşlerine zorlandı. Hayatının kaybeden masum insanlar ve çekilen acılar için ABD’deki ve tüm dünyadaki Ermeni topluluğunun yasını paylaşıyorum.


Tarihin bu karanlık sayfasını hatırlarken Ermeni toplumunun yaralarını sarma konusundaki kabiliyetini de teslim ediyoruz. Pek çoğu, eski çağların en büyük medeniyetlerinden biri olan tarihi anavatanlarını kuran atalarının hatıralarını muhafaza ederken ABD’de yeni hayatlar kurdu ve ülkemize unutulmaz katkılar yaptı. Tekrar gerçekleşmelerini önlemek için kıyımları hatırlamamız gerekiyor. Türklerin ve Ermenilerin bu acılı tarihle yüzleşme konusundaki çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu çabalar daha adil ve hoşgörülü bir geleceğin temellerinin atılması için kritik adımlardır.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!