Trump, Avrupa’dan da destek bulamadı

Güncelleme Tarihi:

Trump, Avrupa’dan da destek bulamadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2017 11:42

Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ABD Başkanı Donald Trump’a Avrupa’dan da tepki geldi. Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve İsveç yetkilileri, ABD’nin tutumunu desteklemediklerini ve endişeli olduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararını desteklemediklerini açıkladı. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert sosyal medya hesabından Merkel’in, “Almanya hükümeti ABD’nin Kudüs tutumunu desteklemiyor. Çünkü Kudüs’ün statüsü iki-devletli çözüm çerçevesinde belirlenmelidir” dediğini aktardı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Kudüs’ün, İsrail’in başkenti olarak tanınması ihtimalinden, birçok ülke gibi Alman hükümetinin de endişe duyduğunu söylemişti. Gabriel, “Birçok üye ülke (AB üyesi), Kudüs’ün, İsrail’in başkenti olarak tanınmasının krizi yumuşatmayacağından, aksine daha da körükleyeceğinden endişe duyduğunu ifade etti. Bu bizim için de geçerli” demişti.

Trump, Avrupa’dan da destek bulamadı

Haberin Devamı

MAY: HEMFİKİR DEĞİLİZ
İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını paylaşmadığını ve büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıma planları olmadığını bildirdi ve şöyle dedi:
“ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma ve Kudüs’ü, nihai statüsüyle ilgili bir çözüme ulaşılmasından önce İsrail’in başkenti olarak tanıma kararıyla hemfikir değiliz. Bize göre bu, bölgede barış umutları bakımından yararlı değil. İngiltere’nin İsrail büyükelçiliği Tel Aviv’dedir ve taşıma gibi bir planımız yok. Kudüs’ün statüsüyle ilgili pozisyonumuz geçmişe dayanır ve nettir. Bu, İsrailliler ile Filistinliler arasında müzakere edilmiş bir çözümle belirlenmelidir ve Kudüs nihai olarak İsrail ve Filistin devletlerinin ortak başkenti olmalıdır. İlgili Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak, Doğu Kudüs’ü işgal altındaki Filistin topraklarının parçası sayıyoruz.”

 

Trump, Avrupa’dan da destek bulamadı

MACRON: İKİ DEVLETİN DE BAŞKENTİ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron , Twitter’dan yayınladığı mesajında, “Kudüs ile ilgili Fransa ABD’nin kararını onaylamıyor. Fransa İsrail ve Filistin olarak iki devletli, barış ve güvenlik içinde yaşayan ve iki devletin de başkentinin Kudüs olduğu çözümü destekliyor. Biz sükunet ve diyalog yolunu tercih etmeliyiz” dedi.
Macron, ikinci mesajında da, “Barışı İsrail ve Filistinliler sağlayacak. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi Fransa, bu yönde atılacak tüm adımları destekleyecek” ifadelerini kullandı.

 

Haberin Devamı

Trump, Avrupa’dan da destek bulamadı

HOLLANDA: AKILSIZCA BİR KARAR
Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, ülkesinin, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planını ‘akılsızca’ ve ‘zarar verici’” olacağını düşündüğünü belirtti. Zijlstra, “Biz her zaman bu konuda açık olduk. Tek çözüm iki devletli çözüm planıdır. Kudüs, bu planın içerisinde Filistinliler ve İsrail’in arasında paylaşacağı bir başkent olarak geçiyor” dedi.
Zijlstra, hiçbir ülkenin Kudüs’te büyükelçiliği bulunmazken ABD’nin bunu tek taraflı yapmasının da akıllıca bir hareket olmadığını ve bunun da barış sürecini zedeleyeceğini vurguladı. Bu tür tek taraflı atılan adımların huzursuzluk gibi olağanüstü etkileri olabileceğinin altını çizen Zijlstra, “Kudüs, Müslüman ve Hıristiyanlar için de kutsal bir mekandır. Kutsal mekanlarda kaos olasılığı yüksektir. Bu adımın etkileri ne olacak bekleyip göreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Trump, Avrupa’dan da destek bulamadı

İSVEÇ: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, ülkesinin ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasından derin endişe duyduğunu bildirdi. Bakanlığının resmi internet sitesinden konuya ilişkin açıklama yapan Wallström, şöyle dedi:
“İsveç hükümeti ABD’nin Kudüs kararından derin endişe duymaktadır. Uluslararası hukuk ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı bir durum söz konusu. Karar uzun süredir problemli olan bir bölgede barış görüşmelerini sekteye uğratıp istikrarsızlık getirecek. ABD’nin aldığı karar, Avrupa Birliği ve İsveç’in Kudüs’e bakış açısını etkilemiyor.”

BAKMADAN GEÇME!