Topal ördek Merkel AB’yi nasıl etkiler

Güncelleme Tarihi:

Topal ördek Merkel AB’yi nasıl etkiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2018 01:46

Almanya Başbakanı Merkel’in iki yerel seçimde yaşanan ciddi oy kaybı nedeniyle siyasete kademeli olarak veda kararı alması tartışmaları da beraberinde getirdi. Merkel’in bu hamlesinin AB’nin geleceğini nasıl etkileyeceği konuşuluyor.

Haberin Devamı

ANGELA Merkel’in (63) CDU’nun genel başkan adayı ve 2021’de de başbakan adayı olmayacağını açıklamasıyla siyaset sahnesinden ayrılmaya hazırlanan liderler için kullanılan ‘topal ördek’ nitelemesine uygun hale geldiği, bu nedenle hem ülke hem de uluslararası siyasette elinin zayıflayacağı yorumları yapılıyor.

ARTIK ELİ ZAYIFLADI

13 yıldır Almanya Başbakanı olan, birçok krizden ülkesini ve Avrupa Birliği’ni uzlaşma zemini bularak çıkarmayı başaran, bu nedenle zaman zaman ‘dünyanın en güçlü kadını’, ‘Avrupa’nın kraliçesi’ gibi benzetmeler yapılan Merkel’in AB’de kolay kolay yeri doldurulamayacak bir boşluk bırakacağına işaret ediliyor. Merkel, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Önce Amerika’ politikası karşısında ılımlı tavrı ve çok taraflı dünya anlayışıyla bir karşı denge olarak algılanıyordu. Merkel, Yunan ekonomik krizi, Kırım’ın ilhak edilmesine karşı AB’nin tavrı, İngiltere’nin AB’den ayrılması (Brexit), mülteciler konusunda asgari müşterekte buluşma konusunda önemli roller oynadı.

Haberin Devamı

KİMİN GELECEĞİ ÖNEMLİ

Macaristan, Polonya, İtalya gibi ülkelerde popülist sağcılar iktidar olurken Merkel, Avrupa’daki liberal muhafazakâr kesimin sesi oldu. AFP ajansında yer alan bir analizde Capital Economics Danışmanlık şirketi, İtalya ile AB arasında yaşanan bütçe krizine dikkat çekerek zamanlamanın daha kötü olamayacağı yorumunu yapıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da AB için yeni bir yapılanma öngörürken bunu Merkel’in desteğiyle yapmayı umuyordu. Jacques Delor Enstitüsü’nden Sebastien Maillard, “Onu (Merkel) artık Avrupa’da kimse dinlemez. Kendisini oyun dışı bıraktı” diyor. Merkel’in halefinin kim olacağı da elbette belirleyici olacak. Merkel çizgisinde AB’yi önemseyen biri mi, yoksa popülizm dalgasında ‘Önce Almanya’ diyecek bir isim mi?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!