Top Gun'a özenmiş

Güncelleme Tarihi:

Top Guna özenmiş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

20 kişinin öldüğü teleferik kazasının, pilotun ‘‘Top Gun’’ filminde Tom Cruise'un canlandırdığı gözüpek pilota özenmesi yüzünden meydana geldiği ortaya çıktı.

İtalya'daki akıl almaz facia, 30 ton ağırlığında, 17 metre boyundaki EA 6B tipindeki elektronik gözlem ve radar karıştırma uçağının Bosna'dan dönüşü sırasında meydana geldi. Amerikalı pilot Cavalese kayak merkezine gelince teleferik hattının altından geçmek istedi.

Kanadı tele çarptı

Ancak İtalya'nın Avusturya ve İsviçre sınırındaki bölgede iyice alçalan uçağın kanadı teleferik hattına çarparak kopardı. Bu sırada herşeyden habersiz Cermis Dağı'ndan aşağı inen teleferik kabininde bulunan biri çocuk 9'u kadın toplam 20 kişi aniden kendilerini boşlukta buldu.

200 metreden düştüler

7 Alman, 5 Belçikalı, 3 İtalyan, 2 Polonyalı, 2 Avusturyalı ve bir Hollandalı'nın bulunduğu kabin 200 metreden büyük bir hızla yere çakıldı. Ardından da kabini tele asılı tutan birkaç ton ağırlığındaki dev kanca düşerek kabini ikiye ayırdı. Ölen yolcuların cesetleri tanınmaz hale geldi.

Uçak hafif hasarlı

İkinci bir kabin ise düşmekten son anda kurtuldu. Havada asılı kalan ikinci kabindekileri helikopterli ekipler kurtardılar. Faciaya yol açan Amerikan uçağı kazayı hafif hasarla atlattı. Pilot, içinde 4 mürettebat bulunan uçağı, irtifa kaybetmesine rağmen Aviano üssüne indirmeyi başardı.

Uğursuz bölge

Cavalese, daha önce dünyanın en büyük teleferik kazasına sahne olduğu için uğursuz bir yer olarak biliniyor. 1976'da meydana gelen kazada 42 kişi hayatını kaybetmiş ancak bir çocuk sağ kurtulmuştu. Oysa biri çocuk, 20 kişinin öldüğü önceki günkü kazada kurtulan olmadı. Bu arada, ABD Başkanı Bill Clinton ile Savunma Bakanı William Cohen İtalyanlara baş sağlığı dilediler. İtalya Başbakanı Prodi'yi telefonla arayan Clinton taziyetlerini bildirirken Cohen mesajında kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına hitap ederek olaydan çok derin üzüntü duyduğunu ifade etti.

Alçak uçuş yasaklandı

İtalya Cumhurbaşkanı Oscar Scalfaro facia üzerine Başbakan Romano Prodi'yi arayarak, bölgedeki askeri uçuşların bu tür trajedilere meydan vermemesi için yeniden düzenlenmesini istedi. Aviano üssü komutanı General Timothy A Peppe de, ABD askeri uçaklarının alçaktan uçmasını yasakladı.

Biri düştü, diğeri asılı kaldı

Amerikan uçağının çarptığı teleferik hattı kopunca 200 metreden yere çakılan kabin tam bir hurda yığınına döndü. Tanınmaz hale gelen cesetlerden kopan parçalar çevreye yayılarak karla kaplı araziyi kızıla boyadı. Çarpma sonucu ikinci teleferikte asılı kalanlar ise helikopterli ekipler tarafından başarılı bir operasyonla kurtarıldı.

İşte katil uçak

Feci kazadan sonra hafif hasar gören Amerikan uçağı Aviano üssüne inmeyi başardı. EA-6B Prowler tipi keşif uçağı Bosna'da elektronik dinleme ve düşman radarlarını bozma görevi yapıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!