Timoşenko artık turuncu değil

Güncelleme Tarihi:

Timoşenko artık turuncu değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2008 00:00

Moskova, Ukrayna Başbakanı Timoşenko ile "taktik ittifak" kurdu. Batı yanlısı Devlet Başkanı Yuşçenko ile ters düşüp Turuncu Devrim saflarından ayrılan Timoşenko, resmen Rusya’nın tarafına geçti.

2004 yılında gerçekleşen Batı yanlısı Turuncu Devrim’in önde gelen isimlerinden olan Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko, artık resmen mavi. İki yıl önce doğalgaz satışı yoluyla Ukrayna’ya şantaj yapmakla suçladığı Moskova’ya geçen perşembe günü resmi bir ziyaret düzenleyen Timoşenko’nun, Kremlin ile "taktik ittifak" oluşturduğu bildirildi.

Reuters’in analizine göre, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile buluştuktan sonra, programda olmamasına rağmen geç saatlerde Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile de görüşen Timoşenko, akıllı bir hamle yaparak saf değiştirdi. Yeni ittifak, hem Ukrayna’yı yeniden kazanmak isteyen Rusya’ya, hem de Timoşenko’ya yarayacak. Ukrayna’da en geç 2010 yılının ocak ayında devlet başkanlığı seçimi yapılacak. Rusya yanlısı eski başbakan Viktor Yanukoviç, sadece ülkenin Rusça konuşan bölgelerinde oy alabiliyor. Timoşenko, dış politikada daha dengeli, iç politikada daha dürüst olacağı mesajıyla çoğunluğun oylarına oynuyor.

Rusya’da yayınlanan Global Affairs dergisinin editörü Fyodor Lukyanov, "Moskova ile Timoşenko’nun taktik çıkarları örtüştü. Ortak rakipleri Yuşçenko" diye yazdı. Ukraynalı bağımsız analist Oleksandr Dergaçyov ise, "Moskova, Yuşçenko ile ortak zemin bulamıyor. Timoşenko tek olmasa da, en iyi alternatif" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!