Time: Yunanistan, PKK yatağı

Güncelleme Tarihi:

Time: Yunanistan, PKK yatağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Time Dergisi son sayısında, Yunanistan'daki mülteci kamplarında yaşayan Kürtler'in PKK milisleri olarak eğitildikleri konusunu işledi. Anthee Carasava imzalı Atina kaynaklı bir sayfalık haberde, Atina'daki Kürt Kültür Merkezi'nde ayda üç dört kez PKK'ya ‘‘asker’’ kaydedildiği belirtildi.

Kürt Kültür Merkezi'ndeki kayıt günleri yazıda şöyle anlatılıyor: ‘‘Merkezin birinci katındaki bir odaya 20 - 30 adet plastik sandalye yerleştiriliyor, duvara PKK bayrağı asılıyor, Yamaha marka bir orgla PKK marşı ‘Ey Ragıp' çalınırken, genç Kürtler, PKK silahlı hareketine bağlılık yemini yapıyorlar.’’

Kürdistan Milli Kurtuluş Cephesi ERNK’nın Balkanlar genel direktörü Rozerin Laser'ın TIME'a yaptığı açıklamaya göre, Yunanistan'a kaçak yollarla giren Kürtler'den haftada 5 ila 10'u ‘‘savaşmak’’ için ‘‘Kürdistan’’a geri dönüyor.

Yunanistan'ın, ülkedeki PKK faaliyetlerine göz yumduğu da belirtilen ‘‘Helenik Sığınak’’ başlıklı yazıda, Lavrion kampında toplanan mültecilere ‘‘Türkiye'de Kürtler'e nasıl baskı yapıldığı’’ anlatılarak terör örgütüne yeni militanlar kazandırıldığı ifade ediliyor. Kamptaki küçük çocukların bile PKK marşını söylediklerine dikkat çekilen yazıda, Türk hükümetinin bu ülkedeki PKK faaliyetlerini bildiği ve bu konudaki uyarılarının Yunanlı yetkililer tarafından sürekli yalanlandığı hatırlatılıyor. Kamptaki PKK yöneticileri ise buradaki mültecilere savaş eğitimi verdiklerini saklamıyorlar.

Ferezyn İskender adlı bir kamp yetkilisi dergiye yaptığı açıklamada şunları söylüyor: ‘‘Bu bize Yunanistan'ın yaptığı en büyük yardım. Burada, anavatanlarından uzakta Kürtler etnik kimliklerini kazanıyorlar. Kim olduklarını, neye taraf olduklarını, Türkiye yöneticilerinden nasıl baskı gördüklerini öğreniyorlar.’’

Kamp yetkililerine göre PKK eğitimcileri haftada iki kez Lavrion'a uğrayarak Kürt dilini, geleneklerini ve Türkiye'de yasadışı sayılacak bilgileri öğretiyorlar. PKK'nın bu gibi konuları hemen propaganda malzemesine dönüştürdüğünü ifade eden TIME'ın haberinde, Balkan sorumlusu Lazer de örgüte militan kaydetmekteki başarısının ‘‘ideolojik eğitim sürecinin sonucu olduğunu’’ kabul ediyor.

TIME, Yunanistan'ın PKK'yı desteklemesinin nedenlerinin başında ‘‘Kürt hareketi’’ ile kendilerinin 1830'da Osmanlılar'dan bağımsızlık kazanması arasında paralellik kurmaları olduğunu belirtiyor. Dergiye açıklama yapan Yunanlı İngilizce öğretmeni Kaiti Piperopoulou, ‘‘Şimdi aynı şeyler Kürtler'e yapılıyor’’ iddiasında bulunarak, ‘‘Onlara yardım etmeliyiz’’ diyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!