THY, Libya’ya uçuşu durdurdu

Güncelleme Tarihi:

THY, Libya’ya uçuşu durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2015 22:32

MUAMMER Kaddafi sonrası Kaideci gruplara ilaveten iki hükümet, iki parlamento ve iki ordunun hüküm sürdüğü Libya’daki kaos yabancıları da vurdu.

Haberin Devamı

Tobruk’ta üstlenen Temsilciler Meclisi ve hükümete bağlı güçler, Trablus merkezli Milli Genel Kongre’nin (MGK) milis gücü Libya Şafağı’nın mevzilerine saldırıları arttırırken bu kez doğuda Derne’deki limana yanaşan Yunan petrol tankeri Araevo’yu vurdu. Liberya bandıralı tankere uçaklarla düzenlenen saldırıda mürettebattan 2 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Ölenlerden biri Yunanistanlı, diğeri Romanyalı. Yunan Dışişleri saldırıyı “Sebepsiz ve korkakça” diye kınayıp soruşturma istedi. Uluslararası toplumun tanıdığı Tobruk’taki hükümet, geminin İslamcı militan taşıdığını öne sürüp “Limana yanaşmaması konusunda uyarıda bulunduk” dedi. Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) biat eden bir grup Derne’de emirlik ilan etmişti.

MISRATA DA İPTAL

Tobruk hükümetine bağlı güçler önceki gün ayrıca Mısrata’da demir-çelik fabrikası ve limanı bombaladı. Güvenliğin tehlikeye girmesi üzerine Libya’ya uçan tek yabancı şirket olan Türk Hava Yolları (THY) Bingazi, Trablus ve Sebha’dan sonra Mısrata uçuşlarını da iptal etti. Trablus ve Mısrata MGK’ye bağlı güçlerin, Bingazi radikal İslamcıların, Sebha ordu güçlerinin kontrolünde. Geçen ay Libya Şafağı, El Sider ile Ras Lanuf petrol limanlarını ele geçirmek için saldırı başlatmıştı. İç savaş yüzünden petrol üretimi 2011’e kıyasla 1.6 milyar varilden 380 bin varile düştü.

Haberin Devamı


MÜZAKERELER ERTELENDİ

BM Özel Temsilcisi Bernardino Leon ise dün yapılması planlanan uzlaşma toplantısını erteledi. Tobruk’taki meclis MGK’nin davet edilmesi halinde toplantıyı boykot etme kararı almıştı. Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih dün Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ile görüşürken Tobruk’taki hükümetin Dışişleri Bakanı Muhammed el Dayri Katar’da temaslarda bulundu. Ziyaret, Katar’ın Kahire ile ilişkileri onarmasının ardından geldi. Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Tobruk hükümetini, Katar ile Türkiye Trablus hükümetini destekliyordu. Fehim TAŞTEKİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!