The Times: Peşmerhe sınırda yığınak yapıyor

Güncelleme Tarihi:

The Times: Peşmerhe sınırda yığınak yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2007 11:27

Peşmerge güçlerinin Türk ordusunun olası operasyona karşın sınırda yığınak yaptığı belirtilirken, Peşmerge Komutanı Şeyh Ali, PKK’ya karşı harekete geçmeyi planlamadıklarını söyledi. The Times gazetesi, PKK'nın, ABD'nin “arabuluculuk” yapmasını istediğini yazdı. Gazete, Kandil’deki PKK'lıların, rehine alınan Türk askerleri için “Durumları iyi, sağlıklılar ve güvenli bir yerdeler” dediğini aktardı.

Haberin Devamı

İngiliz The Times gazetesi muhabiri Deborah Haynes, “PKK üyeleri, krizi çözmek için ABD’den yasa dışı örgüt ile Türk hükümeti arasında arabuluculuk yapmasını talep ederken Peşmerge gücü, Türk askeri operasyonu için hazırlık amacıyla sınırda yığınak yapıyor” diye yazdı.

Haynes ile konuşan Dahok’taki 20 bin Peşmergenin komutanı Şeyh Ali, “Türkiye’nin saldırı kararını hiçbir zaman almayacağını umuyorum. Bunun olmasını istemiyoruz” dedi.

Saldırı olması halinde topraklarını savunacaklarını ifade eden Ali, askeri operasyonun soruna yanıt olmadığını düşündüğünü belirtirken “Irak’ın Peşmerge güvenlik güçlerinin, asilere karşı harekete geçmeyi planlamadıklarını” söyledi.

The Times, Şeyh Ali’nin geçmişte Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı Türk ordusunun yanında mücadele eden Peşmerge güçlerine komuta ettiğini belirtti.

“Terörle (Irak’ın diğer yerlerinde) mücadele verirken yeni bir cephe açamayız” diyen Şeyh Ali, halen Peşmergenin sınırda yaptığı yığınağın saldırı için değil savunma amaçlı olduğunu belirterek, “Komşumuza saldırmayız ancak aynı zamanda onların topraklarımıza saldırmalarını kabul etmeyiz ve savunuruz” şeklinde konuştu.

Normal olarak Dahok’taki Peşmerge güçlerinin yarısının 15 gün görevde iken digerlerinin izinli olduğunu belirten Ali, ancak mevcut durumun nedeniyle güçlerin yüzde 75’inin görevde olduğunu söyledi. İzinlerin son olarak Şubat 2003’te ABD işgali öncesi kaldırıldığına dikkat çekildi.

The Times muhabiri, bölgede Peşmergeleri sınıra taşıyan birçok kamyon gördüğünü de belirtti.

“ABD’NİN KRİZİ GİDERME GÜCÜ VAR”

Deborah Haynes, Kandil’de görüştüğü PKK liderlerinden Bozan Tekin’in de, “Washington’un, krizi barışçıl bir biçimde giderme gücünün olduğunu” belirterek “ABD’nin oynayabileceği en iyi rol, Türkiye ile bizim hareketimiz arasındaki Kürt sorununu çözmek için arabuluculuk rolüdür” sözlerini de aktardı.

8 ASKERİN SAĞLIĞI İYİ, "ESİR DEĞİL KONUK"

The Times muhabiri, “üst düzey bir kadın PKK üyesi” olarak nitelendirdiği, Kandil’deki PKK’lılardan Mizgin Amed’in rehin alınan 8 Türk askerine ilişkin açıklamalarına da yer verdi. Amed, “Durumları iyi, sağlılıklar ve güvenli bir yerdeler” dedi.

İngiliz gazetesine göre, rehineleri “esirden çok konuklar” olarak nitelendiren Amed, PKK’nın onları siyasi piyon olarak kullanmayı planlamadığını ancak gerekli olduğu sürece tutulacağını belirterek, müzakerelere açık olduklarını söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!