The Economist: K.Irak sınırı cephe gibi

Güncelleme Tarihi:

The Economist: K.Irak sınırı cephe gibi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 13:09

The Economist dergisi, sınır bölgesinin bir “cephe” gibi görünmeye başladığını savunarak “Şu anda en acil konu, Türkiye’nin ne kadar ileriye gideceği" diye yazdı.

Türkiye-Irak sınır bölgesinde bir “cephe” gibi görünmeye başladığı belirtilerek “Türkiye nereye kadar gider” sorusuna yanıt aranıyor. The Economist dergisi, “Şu anda en acil konu, Türkiye’nin ne kadar ileriye gideceği. Bu haftaki sınır ötesi saldırılarının sadece PKK’yı mı hedef alıyordu, oysa Iraklı Kürtleri hedefleyen daha geniş bir savaşın ilk atışları mıydı?” diye yazdı.

The Economist dergisi son sayısında yer alan “Türkiye ile Kürtler” başlıklı yazıda “Türkiye nereye kadar gider?” sorusunu sordu. Sınır bölgesinin bir “cephe” gibi görünmeye başladığını öne süren dergi, şu sorulara yanıt aradı:

“Şu anda en acil konu, Türkiye’nin ne kadar ileriye gideceği. Bu haftaki sınır ötesi saldırılarının sadece PKK’yı mı hedef alıyordu, oysa Iraklı Kürtleri hedefleyen daha geniş bir savaşın ilk atışları mıydı?”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni “meydan okuyan” tutumunun, eski sınır ötesi operasyon isteksizliği ile açık bir biçimde çeliştiği görüşünü savunan dergi, Erdoğan için “O çok iyi biliyor ki asilere karşı en iyi silah savaş değil demokrasidir” ifadesini kullandı.

Dergi, Erdoğan’ın hükümetinin, Kürtçe dersleri gibi Kürtlere yönelik olarak bazı adımlar attığını, bunun da seçimlerde AKP’nin Güneydoğu’daki oy oranını iyileştirmeye katkıda bulunduğu, halkın PKK’ya olan desteğini azalttığı yorumunu yaptı.

Türkiye-AB ilişkilerine de değinen The Economist, hemem hemen hiç kimsenin sınır ötesi operasyonun, Türkiye’nin üyelik müzakerelerine vereceği zarardan söz etmediğini belirterek, AB ile ilişkilerin soğutmasının Kürtlerin umutlarını da olumsuz etkilediğini öne sürdü. Dergi, "Halbuki (Kürtler) geleceklerini, PKK’nın sözünü verdiği bağımsız bir Kürdistan’ın parçası olarak değil, AB üyesi bir devletin vatandaşları olarak görmeye başlamışlardı” diye yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!