Tezkere'nin kabulü İtalyan basınında

Güncelleme Tarihi:

Tezkerenin kabulü İtalyan basınında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 15:11

TBMM'nin, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, Irak'ın terör örgütü PKK'nın yuvalandığı kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesi için hükümete bir yıl süreyle izin verilmesini öngören tezkereyi kabulü, İtalya'daki en önemli günlük haber gazetelerinde bugün manşetten duyuruldu.

Haberin Devamı

La Repubblica gazetesi, "Türkiye, ABD'ye meydan okuyor; Irak'a girmeye hazırız" diye manşet attı.

Gazetede, "Beyaz Saray'da kabuslar" başlığıyla yayımlanan başyazı da bu konuya ayrıldı.

Vittorio Zucconi'nin imzasını taşıyan başyazıda, ABD yönetiminin, "tek demokrat Müslüman ülke ve Batı'nın müttefiki Türkiye ile korkunç bir krizin" eşiğinde olduğu görüşü savunularak, şöyle denildi:

"Washington, dolayısıyla Batı, kabileler, ayetullahlar ve şeyhlere terk ederek yitirdiği Irak'ın ardından, NATO üslerinde kısıtlamaya gidebileceğini belirten Türkiye'yi de kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunuyor."

Başyazıda, "Irak'ın işgali için bir geçiş yolu olmayı reddetmiş, komşu ülkenin parçalanmasının kendisini nasıl etkileyebileceğini sezinlemiş olan Türkiye, beş yıl boyunca her şeye sabretmişti" ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Gazetenin iç sayfalarında ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyakanıt'ın dün Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nde Türk basın mensuplarıyla sohbeti sırasında söylediği sözler, "Kürt teröristlerin kökünü kazıyacağız" başlığıyla, ayrı bir haber olarak sunuldu.

Corriere della Sera gazetesi ise tezkerenin kabulüyle yaşanan gelişmeleri, "Türkiye: Irak'a operasyon. Bush'tan uyarı: Bunu yapmayın" biçiminde bir manşetle duyurdu.

Spotta ise gelişmeler şu cümlelerle özetlendi:

"TBMM, George Bush'un basın toplantısında yaptığı çağrısına rağmen, PKK'lılara operasyon yapılabilmesi için yetki verdi: Kuzey Irak'ta operasyon için yaklaşık 60 bin asker harekete geçebilir. ABD Başkanı, aynı basın toplantısında, İran'ın atom bombasına sahip olmasının üçüncü dünya savaşına yol açabileceğini de söyledi."

Il Messaggero ve Il Giornale gibi gazetelerin ise tezkereyi, "Kuzey Irak'ı işgale yetki" diye nitelemeleri dikkati çekti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!