Teşekkür paketi

Güncelleme Tarihi:

Teşekkür paketi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2001 02:01

ABD, Türkiye'ye bir ‘‘Teşekkür paketi’’ hazırlıyor. Buna göre 5 milyar doları aşan askeri satış kredilerinin bir bölümü silinecek. Çeşitli silah ve araçlar Türkiye'ye verilecek.

Beyaz Saray'ın, teröre karşı mücadelede desteğini esirgemeyen Türkiye'ye teşekkür için bir yardım paketi hazırlamakta olduğu bildirildi. ABD yönetiminin üzerinde çalıştığı yardım paketinin bazı ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Amerikan ve Türk kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Pentagon, çeşitli silah, araç ve gereci Türkiye'ye vermeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, ihtiyaç fazlası bazı askeri helikopterlerin Türkiye'ye hibe edilmesi, Seahawk tipi deniz helikopterlerinin ise Amerikan Eximbank'ı kredisiyle uygun koşullarda satışı planlanıyor. Türkiye'ye hibe edilebilecek ihtiyaç fazlası silahların çeşitlenebileceği de belirtiliyor. ABD yönetimi ayrıca, Türkiy'nin 5 milyar doları aşan FMS askeri satış kredisi borcunun hiç değilse bir bölümünün silinmesi için çalışmaları sürdürüyor.

TÜRK ŞİRKETLERİNE KOLAYLIK SAĞLANACAK

Türkiye'den yapılan tekstil ve çelik ithalatında da yönetim, Türk şirketlerine bazı kolaylıklar getirilmesi üzerinde duruyor. Ancak bu alandaki çalışmaların, ABD Kongresi'ndeki yerel sanayi lobilerine takılabilceği ifade ediliyor. Türkiye için hazırlanan destek paketi önümüzdeki haftalarda tamamlanarak, onay gerektiren bazı bölümleri Kongre'ye sunulacak. Özellikle Türkiye'ye silah gönderilmesi konusunda Başkan George Bush'un da telkiniyle, Kongre'nin önemli sorun çıkarmaması bekleniyor.

Seahawk alacağız

‘‘Teşekkür paketi’’ uygulamaya konursa, ABD Eximbank'ından sağlanacak uygun şartlarda kredi ile Türkiye'ye deniz helikopteri ‘‘Seahawk’’lardan satılabilecek. ABD, ‘‘Seahawk’’ların uygun şartlarda satışının yanısıra, ihtiyaç fazlası bazı askeri helikopterleri de Türkiye'ye hibe etmeyi planlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!