Terörü unutup Suudilerden bağış istemiş

Güncelleme Tarihi:

Terörü unutup Suudilerden bağış istemiş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2005 00:00

FBI’ın eski direktörü Louis Freeh’ye göre eski Başkan Bill Clinton, 1996 yılında S.Arabistan’da 19 ABD askerinin öldüğü terör eyleminden sonra Suudiler’den kütüphanesi için bağış istedi. Suudiler de altı yıl sonra 20 milyon dolar verdi.

‘BENİM FBI’ım’ adlı kitabında eski Başkan Bill Clinton’ı yerden yere vuran eski FBI Direktörü Louis Freeh’nin iddiaları, Clinton’u yine ‘çok tartışılan adam’ haline getirdi. Louis Freeh’in CBS Televizyonu’ndaki bir programda ortaya attığı iddiaya göre, İslamcı teröristlerin 1996 yılında Suudi Arabistan’ın Dahran kentindeki Hobar Kuleleri’ni bombalamasının ardından, dönemin Başkanı Clinton, işbirliği yapması için Riyad’da baskı uygulamadı. Clinton, Suudi Veliaht Prensi Abdullah ile görüşmesinde, FBI’ya destek olunması için ısrarlı olmadı, bunun yerine kendi adını taşıyacak kütüphane için bağışta bulunmasını istedi.

Clinton’ın, 19 Amerikan askerinin öldüğü Hobar Kuleleri’nin bombalanması eylemiyle ilgili soruşturma için FBI’ya yardımcı olmaması üzerine, Freeh, eski Başkan George Bush’tan yardım istedi. Bush devreye girince, Suudiler, FBI ile işbirliği yapmaya başladı.

Suudiler, ‘Bill Clinton Kütüphanesi’ için 20 milyon dolar bağış verdiler. İddialara göre, bu para, Bill Clinton’ın, İslamcı terör konusunda Riyad’a fazla baskı yapmamasının ‘ödülü’ oldu. Ancak, Suudiler’in kütüphane bağışı, 1998’deki Bill Clinton-Prens Abdullah görüşmesinden altı yıl sonra geldi. Aynı görüşmede bulunan Beyaz Saray eski yetkilileri, Clinton’ın ısrarla soruşturma için işbirliği istediğini ve başkanlık kütüphanesi bağışı konusunun gündeme bile gelmediğini ifade ettiler.

Clinton kampı, Louis Freeh’yi, ‘Cumhuriyetçi Parti’nin adamı’ olmakla suçluyor. Freeh’nin, son seçim kampanyasında, Başkan Bush ve diğer Cumhuriyetçi adaylara 20 bin dolar bağış yaptığı da belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!