Terörist, teröristi ihbar etti

Güncelleme Tarihi:

Terörist, teröristi ihbar etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

LİBYA'nın BM ambargosuna uğramasına yol açan, Lockerbie davasında Libyalı iki sanık, ‘Uçağı biz düşürmedik. Filistinliler düşürdü’ diye suçu başka teröristlerin üzerine attı.

1988 yılındaki olayda Pan Am uçağı İngiltere'nin Lockerbie kasabası yakınlarında bombalı sabotaj nedeniyle düşmüş ve 259'u uçak içinde 11'i de kasaba halkından toplam 270 kişi ölmüştü. Libya uzun yıllar boyunca Abdül Basset El Megrahi ve El Amin Halife Fahima adlı sanıkları İngiltere'ye iade etmedi. İngiltere ve ABD'nin girişimleriyle BM yaptırımları altında kalan Libya iki sanığı geçen vermeye razı oldu. Sanıklar bir yıldır Hollanda'nın başkenti Amsterdam'ın 70 kilometre güneydoğusundaki eski Amerikan Üssü Camp Zeist'te tutuluyor ve yine burada yargılanıyor. Askeri üs, İngiliz polisi tarafından korunuyor. Bu nedenle İngiltere yargılama yapabilmek için bu üssü kendi toprağı ilan etti.

Teröristlerin avukatları dünkü duruşmada, bombalı saldırıyı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık ve Filistin Halkın Direnişi Cephesi örgütlerinin yaptığını söyledi. Avukatlar, ayrıca aralarında Muhammed Abu Talib adlı Filistinli militanın da bulunduğu 10 kişinin ismini de verdi. Ebu Talip halen İsveç'te bir başka suçtan hükümlü. Avukatlar ayrıca bu iddialarını ispatlayacak delillerinin de bulunduğunu savundu.

Savcılar ise iki Libyalı'yı uçak düşürmek, ölüme sebebiyet vermek ve hava güvenliğini tehlikeye sokmakla suçluyor. Mahkemenin bir yıl sürmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!