Terörist amatör değil, profesyonel olsaydı

Güncelleme Tarihi:

Terörist amatör değil, profesyonel olsaydı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 23:06

New York’a ilk kez gelen dostlarımın “Fazla kalmayacağım burada. Dönüşte sorarlarsa anlatmam lazım. Nereyi göreyim New York’ta?” dediklerinde adres vermekte bir süre zorlandım. New York beş ilçe. En popüleri Manhattan. Zaten New York denildiğinde akla Manhattan denilen ada geliyor.

Haberin Devamı

Güney ucunda Hürriyet Abidesi, yukarılara çıkarken banka ve finans merkezinin olduğu Wall Street muhiti. Sağlı sollu Chinatown, Tribeca, Little İtaly, Greenwich Village, Gramercy Park, Chelsea, Garment District, Rockefeller Center, Birleşmiş Milletler, Lincoln Center, Central Park, East-West Harlem, Columbia Üniversitesi.

Kuru kuruya bir adres listesi bu. Ama 700 kadar müze, 25 bin restoran, marka butikler,vitrinleri göz kamaştıran lüks mağazalar gene Manhattan’da. Peki yeni gelen birisine nereyi tavsiye edeyim? New York’ta zamanın, tek bir yeri görmekle kısıntılı ise Times Square’e gideceksin. Gece-gündüz demeden yazında kışında bu meydana gelen onbinlerce turistin mutlaka bir bildiği var.

Times Square, New York’un simgesi. Kentin en kalabalık ve hareketli meydanı. Özelliği ne? Sıralayalım: Times Square 40- 42’inci sokaklardan kuzeye Beşinci, Altıncı ve Yedinci caddeler boyunca 53’üncü sokağa uzanan kesimi kaplıyor. Bu kesimde New York Moda Haftası’nda ünlü markaların çadır defilelerinin yapıldığı Bryant Park var. Dünyanın en zengin ailelerinden birinin adını taşıyan Rockfeller Center (14 binasıyla) burada. Radio City Music Hall, New York Public Library (dünyanın en büyük kütüphanesi), modern sanat müzesi MoMA, Macy’s (en büyük mağaza), Grand Central Terminal istasyonu gene bölgenin ilginç yapıtları arasında.

Ama Times Square’in kendi başlı başına bir turist mıknatısı. New York’a “Hiç uyumayan şehir’’ unvanı verilmesine sebep minik meydanın resmi adı Longacre Square. Sonraları saygın The New York Times gazetesi karşısına taşındığında adı Times Square’e dönüşmüş. Lakabı ise “Tüm yolların birleştiği yer.’’ Bir gün meydanda gelip geçenleri rastgele durdurup nereli olduğunu sorarsanız hemen her milletten insanla karşılaştığınızı anlarsınız.

Gün ışığında olduğu gibi zifiri gece karanlığında ışıl ışıl bir meydan Times Square. Önündeki Broadway ve Yedinci Cadde tiyatro, müzikal, sinema, bar, lokanta, mağazaların ışıklarıyla pırıl pırıl yanıyor. Coca-Cola, Budweiser, Chevrolet Saati, Hard Rock Cafe, Conde Nast, Bank of America, hediyelik eşya, plak, video oyunları, elektronik eşya satan dükkanlar ve Vietnam’dan Brezilya’ya değişik yiyecekleri sunan lokantalar iç içe.

Meydanın önemli özelliği ise 31 Aralık’ta düzenlenen yeni yıl kutlamaları. Gün ortasından başlayıp sabahın erken saatlerine kadar süren kutlamalar müzik gruplarının naklen ve canlı yayınlarıyla süsleniyor. Yerli, yabancı turistlerin katılımıyla 1999 yılbaşında iki milyon kişi mutluluk çığlıklar atarak birlikte 2000 yılına girdi. Ama şöhreti beş kıtaya yayılan ünlü meydanda herşey günlükgüneşlik değil. Geçen cumartesi “Lion King’’, “Billy Elliot’’ gibi popüler şovların sergilendiği yedi tiyatronun bulunduğu sokakta bir jip içinde gazolin şişeleri, elektrik kabloları ve saatlerini içeren bir yangın bombası patlamadan söndü. Polis amatör bir terorist saldırısı diye niteledi. İki yıl önce Mart başında Times Square’de benzeri bir saldırı olmuştu. ‘Ordu Kariyer Merkezi’ yanına bırakılan bisiklete bağlı cephane kutusu patlamış, ordu binasının girişini tahrip etmişti. Polis bu kez de olayın amatörce olduğunu söyledi. Profesyonel teroristler yapsaydı ne olurdu? Düşünmesi bile tatsız.

Peki, yakın bir arkadaşım New York’ta nereleri görmesi gerektiğini sorsa? İlk uğrak Times Square derim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!