Termal kamerayı kör eden buluş

Güncelleme Tarihi:

Termal kamerayı kör eden buluş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2018 00:20

Başında Türk bilim insanı Dr. Coşkun Kocabaş’ın bulunduğu Manchester Üniversitesi’nden bir ekip, ısıya duyarlı ‘termal kameraları’ çöpe attıracak bir buluşa imza attı. Ekibin geliştirdiği kâğıt inceliğindeki levha, bulunduğu ortamın sıcaklığına uyum sağlayıp termal kameralar için ‘görünmez’ oluyor.

Haberin Devamı

İngiltere’deki Manchester Üniversitesi bilim insanları, bulunduğu ortamın ısısına uyum sağlayarak, ‘ısı görüşlü’ termal kameralara yakalanmayan bir levha üretti.

Kâğıt inceliğindeki bu levha, gece görüşlü dürbünlerin ve ısı (termal) kameralarının tespit edemediği kamuflajların üretimi için kapı açabilir.

Nano Letters dergisinde yayınlanan, Manchester Üniversitesi araştırmasının başındaki isim ise Türk bilim insanı Dr. Coşkun Kocabaş. Araştırma hakkında Daily Mail gazetesine bilgi veren Dr. Kocabaş, ürettikleri cihazın termal olarak çevresindekilerden ayırt edilemeyeceğini, hem soğuk hem de sıcak koşullar için bunun geçerli olduğunu ifade etti. Kocabaş, “Sistem, termal kamuflaj için yeni teknolojilere yol açabilir” diye konuştu.

Gece görüş sistemleri, çıplak gözün yeterli olmadığı durumlarda, insanları çevresindekilerden daha sıcak ya da daha soğuk olmasına göre tespit ediyor. Bu teknolojinin ileride askerlerin kamuflajlarına tam olarak uygulanması halinde ciddi bir gelişme olacağı ifade ediliyor.

BAKMADAN GEÇME!