Tepkilerden memnunum

Güncelleme Tarihi:

Tepkilerden memnunum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2010 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, İran’ın uranyum takasının Türkiye’de yapılmasını öngören anlaşmaya ilgili, ”Araştırmalarımızı yaptık, takas 10 ayda mümkün” dedi.

Erdoğan, Madrid’de düzenlenen Latin Zirvesi sonrası yaptığı basın toplantısının tamamını İran konusuna ayırdı ve özetle şöyle konuştu:

10 ayda takas

İran, stoklarından düşük zenginlikli 1200 kilo uranyumu bir ay içinde Türkiye’ye teslim etmeyi taahhüt etti. Türkiye’nin burada yed-i emin olarak kabul edilmiş olması ve Türkiye’ye duyulan güven sebebiyle İran yönetimine teşekkür ediyorum. Tabii bunun hayata geçirilmesi için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, BM’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın aracılığıyla bir yıl içerisinde bunun karşılığı olan 120 kiloluk yakıtın teslim edilmesi gerekiyor. Burada 120 kiloluk yakıtın belli taksitler halinde de gönderilmesi mümkün. ‘Bir yıl içinde olmaz’ gibi bir yaklaşımı dürüstçe değildir. Çünkü bize söylenen 10 ayda en geç verilebilir. Teknolojik olarak da en geç 6 ayda verilebilmesi mümkündür. Yaptığımız araştırmalar bunun olabileceğini gösteriyor. 1200 kilo bizde emanet kalacaktır. İran’a 120 kiloluk zengin uranyum teslim edildiğinde biz de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na teslim edeceğiz.

Hayati bir kapı açıldı

Dünden beri ABD, Rusya ve Çin olmak üzere bir çok ülkelerden açıklamalar aldık. Bu açıklamaları ihtiyatlı, temkinli ama umutlu açıklamalar olarak gördüm. Bundan dolayı da mutlu olduğumu ifade edebilirim. Ben sorunun tamamen bittiği iddiasında değilim. Ama sorunun çözülebileceğini ortaya koymanın da mutluluğu içindeyiz. Diplomasiyle sorunun çözülebileceğini gösterdi. İran’la masaya oturulduğunda netice alınabileceğini göstermesi bakımından önemsiyorum.

Sıra artık İsrail’de

İran’la ilgili bu görüşmede biz zaten BM Güvenlik Konseyi’nin beklentileri neyse bu beklentileri aramızda müzakere ettik. Bu takası ilk seslendiren de ABD olmuştur. Bu tezi işledik ve orada bu teze göre hareket ettik. İran’la sorun bize göre büyük oranda çözüldüğüne göre uluslararası camianın İsrail’le uğraşması gerekir. İran’da nükleer silah şu anda yok ama İsrail’de hali hazırda var. Kuzey Kore’ye karşı söylenenler var. İsrail’e karşı bir şey yok. Uluslararası hukuka göre insani amaçlı olarak uranyum zenginleştirmeye kimsenin bir şey söyleme hakkı yok. Bu bir haktır.

‘İyi bir eş’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, 6. AB, Latin Amerika ve Karayipler Zirvesi için eşi Emine Erdoğan’la birlikte geldiği Madrid’de, Avrupa Üniversitesi’nden barışa katkılarından dolayı fahri doktora ünvanı aldı. Törende, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Güven, Erdoğan’ın hayatını anlatırken, “Sayın Erdoğan, evli ve 4 çocuk babası, iyi bir eştir. Aile kurumunu önemser” dedi.

Karayipler Zirvesi

AB Dönem Başkanı İspanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen 6. AB-Latin Amerika ve Karayipler Zirvesi başladı. İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, zirveye katılan 60 ülkenin temsilcilerini zirvenin yapıldığı salonun girişinde karşıladı. Başbakan Erdoğan ve Zapatero objektiflere böyle yansıdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!