Tecavüzcülere karşı gönüllü güvenlik ekipleri

Güncelleme Tarihi:

Tecavüzcülere karşı gönüllü güvenlik ekipleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2009 17:12

İtalya'da tecavüz vakalarıyla mücadele için yeni önlemler içeren kanun hükmündeki kararname bakanlar kurulunda kabul edildi.

Hapis cezasını ağırlaştıran kararname, vatandaşların tecavüzle mücadele dahil olmak üzere gönüllü güvenlik birimleri oluşturabilmelerini mümkün kılıyor.

Bugünkü bakanlar kurulu sonrasında düzenlenen basın toplantısında, İtalya Savunma Bakanı Ignazio La Russa, kararnamenin oy birliğiyle kabul edildiğini açıkladı.

Kararname, tecavüzle ilgili cinayet ve küçük çocuklara yönelik tecavüz suçlarına karşı müebbet hapis cezası getirirken, tecavüz, fuhuş, çocuk pornografisi ve fuhuş amaçlı turistik seyahatler düzenlemekle suçlanan zanlılar hakkında ev hapsi cezası kararı alınmasını da yasaklıyor.

Kararnamede, tecavüz sırasında suçüstü yakalananların tutuklanmaları ve 48 saat içinde de yargılanmaları öngörülüyor. Kararname, tecavüz mağdurlarının tüm masraflarının devlet tarafından karşılanmasına, suçun faillerinin ise tutukluluk ve mahkumiyet sürecinde yasal kolaylıklardan yararlanmalarının engellenmesine ilişkin düzenlemeler de içeriyor.

Adalat Bakanı Angelino Alfano, geçen günlerde yaşanan tecavüz olaylarının ardından kararnameyi ivedilikle onayladıklarını anımsatarak, "Tecavüz suçu işleyenlere cezaevinde artık müsamahalı davranılmayacak. Bu tasarı, kadınları ciddi biçimde hukuki güvence altına almaktadır" dedi.

Alfano, kararnamede, kadınların eski kocaları veya eski sevgilileri tarafından yapılan taciz ve baskılara, altı aydan dört yıla kadar hapis cezası vermenin de tasarıyla birlikte mümkün hale getirildiğine dikkati çekti.

İçişleri Bakanı Roberto Maroni ise kararnamede vatandaşlar tarafından oluşturulması öngörülen gönüllü güvenlik ekiplerinin valilik denetiminde çalışacağını anlatarak, "Gönüllü derneklerin oluşturacağı bu güvenlik ekiplerine maaş ödenmeyecek. Gönüllü ekiplere katılım konusunda emekli jandarma ve polislere de öncelik tanınacak" diye konuştu.

Maroni, konuya ilişkin güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi için 100 milyon avroluk ek ödenek tahsis edilmiş olduğunu da kaydetti.

Başbakan Silvio Berlusconi ise hükümetin ek önlemleri sayesinde tecavüz vakalarında nispi bir düşüş kaydedildiğini belirterek, "2006 ve 2007'ye oranla 2008'de bu tür olaylar yüzde 10 civarında azalmış durumdadır. Bunda, tehlikeli bölgelerde devriye ekiplerinin sayısını arttırmamızın ve askerlere görev vermemizin de payı var" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!