Tayland'da yeni anayasa reddedildi

Güncelleme Tarihi:

Taylandda yeni anayasa reddedildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2015 12:14

Tayland'da Ulusal Reform Konseyi, yeni anayasayı reddetti.

Haberin Devamı

Cunta yönetimi tarafından atanan Konsey'de yapılan oylamada 285 maddelik anayasa, 135'e karşı 105 oyla reddedildi. Oylamada Konsey'in 7 üyesi çekimser kaldı.

Cunta yönetiminin atadığı 36 üyeli bir komite tarafından sekiz ayda hazırlanan yeni anayasanın reddedilmesiyle askeri darbenin ardından bu yıl ülkede yapılması planlanan ilk seçim de ertelenmiş oldu.

Şu anda uygulamada olan geçici anayasaya göre, anayasanın baştan yazılması için yeni bir komite kurulacak. 180 gün içinde tamamlanması gereken anayasa taslağı yeniden Ulusal Reform Konseyi'nin onayına gidecek. Konsey'in onaylaması durumunda taslak referanduma sunulacak.

Bazı çevreler, ülkede seçimin 2017'den önce yapılmasının mümkün olmadığını savunuyor. Khon Kaen Üniversitesi'nden David Streckfuss, AA muhabirine, "Anayasa süreci baştan sorunluydu. Kongre tarafından reddedilen anayasa da seçimle iş başına gelecek hükümetin yetkilerini sınırlamak amacıyla hazırlanmıştı. Yönetim, anayasa olsun ya da olmasın bu amacına ulaşacak zaten" diye konuştu.

Haberin Devamı

Tayland'da ordu, 2013'ün ekim ayında başlayan ve 28 kişinin ölümüne neden olan siyasi krizin ardından 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu. 1932 yılından bu yana 18 askeri müdahaleye tanıklık eden Tayland'daki son siyasi kriz, sürgündeki eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından başlamıştı.

Halk, ağabeyinin kuklası olmakla suçladığı Başbakan Yinglak Şinavatra'nın istifasını istemiş, istifa etmeyeceğini açıklayan Şinavatra ise 2 Şubat'ta erken seçime gidileceğini açıklamıştı. Muhalefet partilerinin boykot ettiği seçimi geçersiz sayan Anayasa Mahkemesi, 7 Mayıs'ta Başbakan Yinglak'ı yetkisini kötüye kullanmaktan suçlu bularak görevden almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!