Tayland etnik Hmongları sınır dışı etti

Güncelleme Tarihi:

Tayland etnik Hmongları sınır dışı etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 00:00

Başta ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin sert eleştirilerine rağmen Tayland, 4 binin üzerindeki etnik Hmong'ı sınır dışı ederek Laos'a gönderdi. Hmongların Laos'da kötü muamele görmesinden endişe ediliyor.

Haberin Devamı

HMONGLAR BÖYLE SINIR DIŞI EDİLDİ

Tayland, 4 binin üzerinde etnik Hmong'u Laos'a sınır dışı etme işlemini tamamladı. Tayland yetkilileri, sınır dışı operasyonunun dün gece tamamlandığını açıkladı.

Ülkenin kuzeyindeki Phetchabun vilayetindeki kampta yaşayan 4 binin üzerinde Hmong, 24 saat içinde, son 5 yıldır yaşadıkları topraklardan sınır dışı edildi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkililerinin operasyondan önce kamptakileri görmelerine izin verilmedi.

Uluslararası camianın karşı çıkmasına rağmen sınır dışı edilenler arasında, BM tarafından resmen mülteci olarak tanınan 158 Hmong'un da bulunduğu belirtiliyor.

Hmonglar, Vietnam savaşı sırasında ABD askerlerini destekledikleri için, Laos'ta kötü muameleye uğramaktan endişe ediyorlar. Tayland hükümeti ise Hmonglara yasa dışı ekonomik göçmen olarak bakıyor.

Laos'un dağlık kesimlerinde yaşayan bir etnik grup olan Hmongların çoğu, Vietnam savaşı sırasında, Amerikan yanlısı Lao hükümetine destek için CIA ajanlarıyla birlikte savaşmıştı.

Savaştan sonra çoğu Hmong 300 bin kadar Laoslu Tayland'a kaçmış, bunların büyük bölümü daha sonra Laos'a veya başta ABD olmak üzere üçüncü ülkelere gönderilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!