Tatlandırıcılar karbonhidrat yediriyormuş

Güncelleme Tarihi:

Tatlandırıcılar karbonhidrat yediriyormuş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

1983 yılında Coca-Cola ve Pepsi'nin tatlandırıcılarda kullanılan Aspartam'ın neden olabileceği sağlık sorunlarıyla ilgili bir rapor hazırladığı halde kullanıma onay verildiği ortaya çıktı. Raporda aspartamın beyinin işleyişini etkileyebileceği, davranış bozukluklarına yol açabileceği, hatta karbonhidrat tüketimini körükleyebileceği vurgulanıyordu.

The Sunday Times Gazetesi'nin haberine göre, Londra'daki King Koleji, aspartam tüketimi ve beyin tümörleri arasında olası bağlantıyla ilgili yeni bir araştırma yapmaya karar verdi. Bunun üzerine Haberalma Özgürlüğü yasası çerçevesinde, 1983 yılındaki tatlandırıcılarla ilgili 30 sayfalık rapor su yüzüne çıktı.

Araştırma, Amerika Ulusal Meşrubat Birliği (NSDA) tarafından yaptırıldı. O dönemde NSDA'nın yönetim kurulunda Coca-Cola ve Pepsi yöneticileri de yer alıyordu. Raporda, ‘Aspartam’ın sınırsız bir şekilde kullanımına karşı çıkıyoruz' dendi. Raporda, aspartam kullanımının beyinin kimyasal yapısını ve mesajları beyine taşıyan serotonin (mutluluk hormonu) gibi kimyasal uyarıcıları etkilediği vurgulandı.

Bu rapora rağmen hem Avrupa, hem de ABD'de aspartam kullanımı serbest bırakıldı. Ve meşrubat üreticileri, diyet içeceklerde kullanmak üzere her yıl tonlarda aspartam kullanmaya başladılar. Monsanto Şirketi tarafından üretilen Aspartame, ‘NutraSweet’ adıyla satılıyor ve normal şekerden 200 kat daha tatlı ve pekçok düşük kalorili gıda ve içecekte kullanılıyor.

NSDA'dan Dick Adamson, raporun su yüzüne çıkması üzerine 1983 yılında yapılan araştırmada bazı soru işaretlerini dile getirdiklerini bildirdi. Adamson, artık aspartamın güveniliğiyle ilgili endişe edilecek bir durumun olmadığını savundu. Coca-Cola ise konuyla ilgili soruları NSDA'ya yönlendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!