Tatilciler ölüme uçtu

Güncelleme Tarihi:

Tatilciler ölüme uçtu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Guam Adası'na çakılarak infilak eden uçaktaki yolculardan büyük bölümü cennet adada tatile hazırlanıyordu. Uçaktaki 224 kişi yanarak öldü, sadece 30 kişi kurtuldu.

Seul-Guam seferini yapan Güney Kore Havayolları'na (KAL) ait Boeing 747-300 tipi yolcu uçağında 23 mürettebat ile turist ve balayına hazırlanan, yeni evlilerden oluşan 231 yolcu bulunuyordu. Önceki gece şiddetli yağmur altında Guam Adası'na inişe geçen uçak, kötü hava şartları ve havaalanında yön tayin komutları veren elektronik aletlerin arızalı olması nedeniyle piste 5 kilometre kala ormanlık alana çakıldı.

Yanarak can verdiler

801 sefer sayılı Boeing 747 yere çakılır çakılmaz yakıt deposu infilak etti. Alevler gökyüzünü aydınlatırken uçak 5 parçaya ayrıldı. Adadaki Amerikan askeri üssündeki helikopterlerle kaza yerine gelen kurtarma ekipleri 32 yolcuyu yaralı olarak kurtardı. Tedavi altına alınan yaralılardan 2'si dün sabah can verdi ve faciada ölenlerin sayısı 224'e yükseldi.

Pilotun son sözleri

Uçağın çift kara kutusu hemen bulundu. Yaralı kurtulanların bildirdiğine göre, pilotun uçak düşmeden önceki son sözleri ‘‘başarmaya çalışacağım’’ oldu. Amerikalı yetkililer hemen bir soruşturma başlattı. Guam'ın başkenti Agana'da yapılan açıklamaya göre, kazada Güney Kore muhalefet partisi Milli Kongre'nin eski parlamento grup başkanı Şin Ki-ha da can verdi. Uçakta ayrıca bir Japon ve 13 Amerikalı bulunuyordu. Geri kalan yolcuların tümü Güney Koreli idi.

CIA ajanı Kürtler'in götürüldüğü ada

Guam, Büyük Okyanus'ta tropikal ormanları ve tatil tesisleri ile ‘‘cennet adası’’ olarak tanınıyor. ABD gizli servisi CIA, geçen yıl Kuzey Irak'ta kendi adına çalışan Kürtler'i, Irak ordusundan kurtarmak için bu adaya tahliye etti.

5 yıldızlı otelleriyle ünlü ada, bu operasyon sayesinde adını Türkiye'de duyurdu. Ada, 50 kilometre uzunluğunda ve 15 kilometre genişliğinde. Başkenti Agana. Adada 150 bin kişi yaşıyor. Adada ayrıca büyük bir Amerikan askeri üssü bulunuyor.

Vali, 5 kişi kurtardı

Güney Kore uçağı, Guam Adası'nın valisi Carl Gutierrez'in villasının 200 metre yakınına düştü. Vali hemen kurtarma ekiplerine kazanın yerini bildirdi ve yolcuların yardımına koştu. Amerikan CNN Televizyonu'na konuşan vali, uçağa ilk gelen kişi olduğunu ve alevlerin içinden, önce 11 yaşındaki Rika Matsuda'yı kucaklayıp kurtardığını söyledi. Gutierrez 4 yolcuyu daha uçaktan çıkardığını açıkladı.

Yakınları yolları kesti

Güney Kore Devlet Başkanı Kim Young-sam hemen bir başsağlığı mesajı yayınladı ve ABD'den yaralıları Seul'e tahliye etmesini istedi. Kaza, Güney Kore'de büyük üzüntüye yol açtı. Yolcuların yakınları ise hemen tepki gösterdi. Yüzlerce gözü yaşlı Koreli, başkent Seul'de havaalanın yolunu kestiler ve hükümet ile havayolu şirketini ‘‘iyi bilgi vermiyorlar’’ diye protesto ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!