Tartışmalı yasa ABD Kongresi'nde ilk sınavını verdi

Güncelleme Tarihi:

Tartışmalı yasa ABD Kongresinde ilk sınavını verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2009 11:30

ABD Başkanı Barack Obama’nın göreve geldiğinden beri en önemli icraatı olarak görülen sağlık reformu yasası, dün Kongre’deki ilk sınavını başarıyla verdi.

Haberin Devamı

En az 60 oy alması gereken ve 2.5 trilyon dolarlık Amerikan sağlık hizmetli sisteminde 1965’ten beri en büyük değişiklikleri öngören yasa, Demokrat üyelerin tümünden destek görerek Kongre’deki ilk oylamadan geçti.

 

ABD'de büyük tartışmalara yol açan yasa, Temsilciler Meclisi'nden geçen ÅŸekliyle karşılaÅŸtırılmadan önce 100 üyeli Kongre’de iki kez daha oylanacak ve ardından nihai oylamaya geçilecek.  Â

 

Yasaya 60 Demokrat kongre üyesinin tamamı destek verirken, söz konusu reform planına şiddetle karşı çıkan Cumhuriyetçi üyeler ret oyu verdi.

 

Sağlık sigortası bulunmayan milyonlarca Amerikalı'nın sigortalanması hedefleyen kanunun, Başkan Obama’nın koymuş olduğu son tarih olan Noel Günü’nden önce Kongre'den geçmesi bekleniyor.

 

Haberin Devamı

Yasa, Kongre'den geçmesi halinde iki meclis arasında gerçekleÅŸtirilecek görüşmelerde son ÅŸeklini alacak ve onay için Obama'ya sunulacak.Â

 

YASA NE ÖNGÖRÜYOR
Sağlık sigortasının özel şirketler tarafından sağlandığı ve kamu sağlık sisteminin sınırlı olduğu Amerika'da sağlık masraflarının ve sigorta primlerinin yüksek olması ciddi bir sorun oluşturuyor.

Reform paketinin yürürlüğe girmesi durumunda Amerikalıların çoğunun sağlık sigortası edinmesi zorunlu hale getirilecek.

Tasarıda, sigorta şirketlerinin, mazeret göstererek hastaları sigortalamayı reddetmesi yasaklanıyor. Yasa tasarısı kabul edilirse, Amerika'da son derece pahalı olan sağlık sigortası sübvansiyonla yoksul kesimlere de ulaştırılacak. Reform paketinde ayrıca vatandaşların sigorta poliçeleri arasında kıyaslama yapabilmesi için bir borsa oluşturulması öngörülüyor.

Tasarıda 2014 yılı itibariyle Amerikalılara devlet sigortası seçeneği de sunulabilecek. Bu sayede devlet, sigorta primlerinin artışını denetleyebilecek. Planda ayrıca büyük şirketlerin çalışanlarını sigortalaması zorunlu hale geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!