Tarihi itiraf

Güncelleme Tarihi:

Tarihi itiraf
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2015 20:33

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, ABD ile 2003 yılında gerçekleştirdikleri Irak’ın işgali için 12 yıl sonra özür diledi. Saddam sonrası dönemin ne getireceğini anlayamadıklarını kabul eden Blair, IŞİD’in ortaya çıkmasında da işgalin etkisinin olduğunu kabul etti.

Haberin Devamı

ESKİ İngiltere Başbakanı Tony Blair, Amerikan haber kanalı CNN’e verdiği özel röportajda Irak işgali için 12 yıl sonra özür dilerken, terör örgütü IŞİD’in doğuşunda Irak’ın işgalinin önemli etkisi olduğunu da kabul etti. Dün yayınlanan programda Blair, Irak’ın işgaline gerekçe olarak gösterilen Irak lideri Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarına sahip olduğu istihbaratının yanlış çıkması, işgalin planlama aşamasında yapılan hatalar ve Saddam rejiminin devrilmesinden sonra ne olacağını öngöremedikleri için özür dilediğini ifade etti. İngiltere eski başbakanı, Saddam’ı devirdikleri için ise özür dilemeyi reddetti. Blair, “Bize ulaştırılan istihbarat hatalı olduğu için özür diliyorum. Ayrıca planlama sırasında yaptığımız hatalar ve rejimi devirdiğimizde olacakları öngörememiş olmamız nedeniyle de özür diliyorum. Ancak Saddam’ı devirdiğimiz için özür dilemek zor” dedi. 

Haberin Devamı

IRAK İŞGALİNİN PAYI

CNN’de gazeteci Fareed Zakaria’nın programında açıklamalarda bulunan Tony Blair, “İnsanlar IŞİD’e baktığında, birçoğu, bunun baş sebebi olarak Irak’ın işgalini gösteriyor. Buna ne diyorsunuz?” şeklindeki soruya da “Ben bunda doğruluk payı olduğunu düşünüyorum. Elbette 2003 yılında Saddam’ı deviren bizlerin 2015 yılındaki durumda hiçbir sorumluluğunun olmadığını söylemek mümkün değil. Ama şunu anlamak önemli ki 2011’de başlayan Arap Baharı, Irak’ı bugün yine de etkileyecekti ve IŞİD aslında Irak’ta değil Suriye’de öne çıktı” diye cevap verdi.

‘SORUMLULUĞU TAŞIYORUZ’

Fareed Zakaria, Blair’e “Sizin jenerasyonunuzun en başarılı İngiliz politikacısından ‘savaş suçlusu’ olarak adlandırılmaya gittiniz. Bu sizi nasıl hissettirdi?” diye bir başka soru daha yöneltti. Blair buna “Benim ‘suçumdan’ bahsettiğinizde, Saddam’ı indirdik, öte yandan, Suriye’de yüzbinlerce insanın ölmesini izledik, geri durduk. Batı olarak bunun sorumluluğunu taşıyoruz. Hiçbir şey yapmadık. Bu tarihin vereceği bir yargı. Öte yandan ben her zaman insanlara işaret ederim. Aslında Irak’tan sonra bir seçim kazandım. Ama kabul ediyorum ki bu (Irak işgali) büyük bir siyasi problem oldu” sözleriyle cevap verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!