Tarih ötesinin ipuçları onda

Güncelleme Tarihi:

Tarih ötesinin ipuçları onda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2008 00:56

Yüzünde altın kaplamalı bir maskeyle bulundu ve tarih ötesinde yaşamla ilgili ipuçları onda.

Haberin Devamı

Maskesi altın kaplı adam...

Peru'da kazı çalışmalarını sürderen arkeologlar, İnka kültüründen önce yaşayan bir kabile liderinin mezarını buldu. Bin 600 yıl önceye ait mezarda 14 adet taç, maske ve değerli eşyalar bulundu. Ayrıca mezarın hemen bitişiğinde genç yaşta öldüğü anlaşılan bir adam ile hayvan mezarı var. Bunların anlamı çözülemedi.

Bilinen tarihin ötesinden kalan bu kabile liderinin yüzü altın kaplamalı bakır bir maske ile örtülmüş. Arkeolog Steve Bourget mezarın, İnka kültüründen önce Peru'nun Lambayeque bölgesinde yaşayan Moche kültürüne ait olduğunu söyledi. Bu mezar incelenerek, İnkalar'dan önce yaşamla ilgili ipuçlarının elde edilmesi bekleniyor.

"Yıldız haritaları" yapan İnkalar'dan öncesinin ipuçları

İnka kalıntıları bile henüz tam anlamıyla açıklanmış değil. Erich Von Daniken'in kitaplarında da yer alan bazı bulgular hala esrarını koruyor. Mesela İnkalar'ın astronomi bilgilerini, "yıldız haritalarını" o dönemin teknolojisiyle nasıl oluşturabildikleri günümüzde tam anlamıyla açıklanamıyor. Bazı kalıntılarda yer alan astronot silüyetini andıran çizim ve röliyeflere de açıklık getirilmiş değil. İşte bu yüzden "maskesi altın kaplamalı adam"la ilgili elde edilecek bilgiler, arkeologlarını heyecenlendırdı. Çünkü İnkalar'dan öncesinin ipuçları onda.

Haberin Devamı

Kanadalı 51 yaşındaki arkeolog Bourget, kalıntının arkeoloji alanında son 20 yılın en önemli buluşu olabileceğini belirtti. Bu bölgede 1986 yılından beri kazı çalışmalarına katıldığını vurgulayan Bourget, kabile liderinin mezarına daha önce hiç el sürülmediğinden emin olduğunu dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!