‘Tanrı erkek değil’

Güncelleme Tarihi:

‘Tanrı erkek değil’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 20:45

İNGİLTERE’de Lordlar Kamarası üyeliğine seçilen ilk kadın piskopos olan Rachel Treweek, tanrının maskülen bir kavram olarak algılanmasının hatalı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Observer gazetesine konuşan Glauchester Piskoposu birçok Anglikan’ın kendisine bu konuda katılmadığını kabul etti ancak Anglikan Kilisesi’nin bu konuda hassas davranması ve Tanrı’yı tanımlarken hem dişi hem de erkek zamirlerden yararlanması gerektiğini söyledi.

YARADILIŞ MESELESİ

Piskopos, “Yaradılış ile ilgili anlatılarda bize Tanrı’nın insanı kendi suretinde yarattığı söyleniyor ve daha sonra kadın ve erkeklerden bahsediliyor. Eğer ben de bir kadın olarak tanrının suretinde yaratıldıysam Tanrı erkek olarak görülmemeli. Tanrı Tanrı’dır” dedi. Bazı kilise üyelerinin de dualarda tanrıya hitap ederken sadece dişi zamirler kullanmak istediğini ancak bunun kimileri tarafından tehditkar bir tavır olarak algılandığını söyleyen Treweek “Benim amacım kimseyi rencide etmek değil. Tek istediğim bu konuyu tartışmaya açmak” dedi. 

Haberin Devamı

LATİN DİLLERİNDE CİNSİYET SIKINTISI

İngilizce’de Türkçeden farklı olarak dişi ve erkekler için farklı zamirler kullanılıyor. Bu durum aslında cinsiyeti olmayan tanrı gibi bazı kavramların da kimi zaman gündelik konuşmalarda olduğu kadar yazılı metinlerde de erkek ya da dişi olarak tanımlanmasına neden oluyor. Bu konu özellikle trans bireyler tarafından sık sık gündeme getiriliyor ve dilin aslında hiç kimseyi erkek ya da dişi kalıbına sokmaması gerektiği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!