Tanınmamız bile plandan iyi olmaz

Güncelleme Tarihi:

Tanınmamız bile plandan iyi olmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2004 01:28

Annan Planı’nın, Kuzey Kıbrıs’ın tanınmasından daha iyi olduğunu belirten KKTC Başbakanı Talat, ‘Tanınmak mülkiyet sorununu çözmez, ama plan çözüyor’ dedi. Kıbrıs politikası konusunda CHP’yi ‘muhafazakar’ olarak niteleyen Talat, AKP için ise ‘Demokratikleşmeyi savunuyorlar. Onlarla uyuşuyoruz’ diye konuştu.

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Annan Planı’nın, KKTC’nin tanınmasından daha iyi olduğunu belirtti, ‘Tanınmak mülkiyet sorununu çözmez. Halbuki Annan Planı çözüyor’ dedi. Talat, ABD’nin KKTC’yi tanıyacağını zannetmediğini belirterek, ‘Hayal aleminde yaşamam. Gerçekçiyim. Eğer Rumlar planı reddederse, dünyadan izolasyonu kaldırmalarını isteyeceğiz. Tanınmayı değil’ diye konuştu.

DENKTAŞ ÇEKİLMELİ

Sorularımızı yanıtlayan Talat, referandumda ‘Evet’ oyu çıkması halinde Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın çekilmesi gerektiğini söyledi. KKTC Başbakanı, ‘Denktaş’ı üzmek istemem ama bu bir güven oyudur. Zaten Denktaş da çekileceğini söylüyor’ dedi. Talat, Oğul Denktaş’la yapıcı bir işbirliği içinde olduklarını söyleyerek, ‘Oğul Denktaş müzakere ediyor, Baba Denktaş ise reddediyor. Aralarındaki fark bu’ dedi.

BİZİM BAŞARIMIZ

Talat, plandaki iyileşmelerde Denktaş’ın ‘anlaşmaz’ tutumunun katkısı olduğuna yönelik iddiaları da reddederek, ‘Bu planın iyiye doğru değişmesinde katı duruş değil, muhalefet olarak bizim müzakere dayatmamız oldu. Geri planda yaptığımız müzakereler oldu. Bunu (BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro) De Soto’ya sorabilirsiniz’ dedi.

CHP ÇOK ZARARLI

AKP’yi ‘ilerici’, CHP’yi ise ‘muhafazakar’ olarak niteleyen KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat şöyle konuştu:

‘CHP politikası çözüm sürecine son derece zararlı. Eski ve başarısız politikaların benzeri ve devamı. Türkiye’nin önünü açmak yerine çözümsüzlüğü mevcut kılmaya yönelik. AKP ise hem Kıbrıs’ta hem de iç politikada ilerici. Türkiye’nin demokratikleşmesini savunuyorlar. Bizim görüşlerimizle onlarınki uyuşuyor.’

KİMSE MASUM DEĞİL

Talat, Türk hükümetinin Denktaş’a yönelik tavrının doğru olduğunu belirtirken, şunları ekledi:

‘Bugüne kadar çözüm olmadıysa kimse masum değildir. Türkiye’deki eski hükümetlerin tavrı ve yanlış politikaları da bu sorunu yarattı. TBMM ancak benden bilgi isterse gider veririm. Denktaş bugün marjinal guruplarla, Türkiye’de politika yürütüyor. Ben olsam bunu Türkiye’de bir kampanyaya dönüştürmezdim.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!