Tango yerine zeybek dansı

Güncelleme Tarihi:

Tango yerine zeybek dansı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2017 10:12

Türkiye Almanya arasında gerilen ikili ilişkilerde ufukta bir yumuşama henüz görünmüyor. Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, “Tango için iki kişi lazım” dedi.

Haberin Devamı

Tango yerine zeybek dansı
SON olarak İncirlik krizi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da Türk vatandaşlarıyla buluşmasına izin verilmemesi gerginliği daha da körükledi. Gerilim iki tarafta da karşılıklı güveni ve dostluğu zedelemiş görünüyor. Türkiye tarafı, Almanya’nın Türkiye’yi haksız yere karaladığı, önyargıları körüklediği görüşünde.
Almanya ise Türkiye’de özellikle darbe girişimi sonrası basın ve ifade özgürlüğü gibi temel değerlerin tehlikede olduğu, bunu da çok açık bir dille eleştirdikleri görüşünde. Türkiye, bir ülkenin Cumhurbaşkanına burada konuşma izni vermiyorsun, nerde kaldı ifade özgürlüğü diyor. Almanya, buna karşılık olarak, Türkiye’de tutuklu gazeteci Deniz Yücel olayını getiriyor ve nerde kaldı basın özgürlüğü diye soruyor. Ses tonu da giderek sertleşiyor.

Haberin Devamı

İLİŞKİLER NASIL DÜZELİR

Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, zaman zaman başkentte görev yapan Türk basın mensuplarıyla biraraya gelerek, sorularımızı yanıtlıyor. Soruların başında, hemen her defasında Almanya’yla ilişkiler nasıl düzelir, geliyor. Önceki günkü görüşmede de yine aynısı oldu. Büyükelçi Aydın’ın cevabı açık: İlişkilerin düzelmesi için tek taraflı çaba yetmez. Almanya’nın da çaba göstermesi durumunda ilişkilerin düzelebilir. Bunu, “Tango için iki kişi lazım” diyerek özetledi.
Güvensizlik aynı zamanda önyargıları da körüklüyor. Son olarak G20 zirvesinde 32 basın mensubunun akreditasyonlarının iptali Türkiye’ye bağlanmak istendi. Alman basını Türk istihbaratının müdahalesi üzerine bu iptallere gidildiği spekülasyonunda bulundu. Büyükelçi Ali Kemal Aydın, Türkiye’yi gündemden düşürmemek için sanki hemen her şeyde Türkiye bağlantısı arandığı endişesini taşıyor. Aydın, akreditasyon iptallerinde Türkiye’den en ufak bir şeyin bile söz konusu olmadığını vurguladı.

RAHATSIZLIK İLETİLİYOR

Alman medyası Hamburg’ta 32 gazetecinin akreditasyon iptalleri üzerine giderken, G20 karşıtı gösterilerde taşınan PKK sembolleri hiç gündeme gelmedi. PKK ve bu semboller Almanya’da yasak. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere bunu her fırsatta söylüyor. Ancak yasağa rağmen semboller taşınıyor. Büyükelçi Ali ,Kemal Aydın, bu konuda gerekli işlemin yapılması için rahatsızlıklarını Alman makamlarına iletmekte olduklarını belirtti.
Hafta sonu kanlı darbe girişiminin birinci yılı anılacak. Alman tarafından davetli yok. Çünkü şu andaki ortam buna uygun değil. Birbiriyle kopmaz bağları bulunan iki ülke zeybek oynuyor ve tango zamanı daha uzakta görünüyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!