Taliban'ın yeni lideri Hekimullah

Güncelleme Tarihi:

Talibanın yeni lideri Hekimullah
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2009 00:31

28 yaşında, usta bir keskin nişancı, acımasızlığıyla tanınıyor, ABD başına 120 bin dolar ödül koymuştu... İşte bu özellikleriyle Hekimullah Mesud, Pakistan'daki yeni Taliban lideri oldu.

Haberin Devamı

ABD'nin insansız uçağıyla 5 Ağustos'ta yapılan füze saldırısında Pakistan'daki Taliban lideri Beytullah Mesud'u öldürmüştü. Taliban örgütü bunu inkar etse de yeni liderini seçmek zorunda kaldı.
 
42 ÜYELİ TALİBAN KONSEYİ SEÇTİ

Maulvi Fakir Muhammed adlı komutanın yardımcısı Baht Zade, AP haber ajansına verdiği demeçte, 42 üyeli Taliban konseyinin Beytullah Mesud hasta olduğu için yeni bir lider seçtiğini açıkladı.

"BEYTULLAH MESUD HASTA" DEDİLER

Zade, “Beytullah Mesud hasta olduğu için yeni bir lider seçilmesini istedi. Cuma günü yapılan şurada Hekimullah Mesud oybirliğiyle Taliban'ın yeni lideri seçildi. Taliban içinde anlaşmazlıklar bulunduğu yönündeki iddialar artık bitsin. Taliban içinde hiçbir zaman anlaşmazlık olmadı” dedi.

Zade, Pakistan'ın kuzeybatısında Afganistan sınırındaki aşiret bölgesi Orakzai'de yapılan şura sırasında, Svat Vadisinde bulunan Fakir Muhammed ve Mevlana Fazlullah adlı komutanlarla telefonla konuşulduğunu ve kendilerine liderlik teklif edildiğini, ancak 50'lerinde olduğu tahmin edilen her iki komutanın da yeteri kadar genç olmadıklarını söyleyerek teklifi reddettiğini belirtti.

Talibanın yeni lideri Hekimullah

Hekimullah Mesud, Taliban'ın en iyi keskin nişancılarından.

ESKİ KOMUTANIN SOYADINI KULLANIYOR

28 yaşındaki Hekimullah Mesud, Beytullah Mesud'un en acımasız yardımcısı olarak biliniyordu. Aynı aşirete mensup olan Beytullah Mesud ve Hekimullah Mesud bu yüzden aynı soyadını kullanıyor.

BAŞINA 120 BİN DOLAR ÖDÜL KONULMUŞTU

İslamabad'daki elçiliklere yönelik tehditlerin arkasındaki isim olduğu düşünülen Hekimullah, 9 Haziranda Peşaver'deki Pearl Continental Oteli'ne düzenlenen saldırı ile Mart ayında Sri Lanka kriket takımına düzenlenen saldırıların sorumluluğunu üstlenmişti. Hekimullah'ın başına 120 bin dolar ödül bulunuyor. Ancak şimdi yeni komutan seçildiği için bu miktarın artması bekleniyor.



ABD ve Pakistan'ın, ellerinde Beytullah Mesud'un öldüğü yönünde kuvvetli kanıtlar bulunduğunu söylemesine rağmen Taliban, Mesud'un öldüğünü kabul etmiyor, ancak yaşadığını da ispatlayamıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!