Taliban’ı rüşvetle bitirme konferansı

Güncelleme Tarihi:

Taliban’ı rüşvetle bitirme konferansı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2010 00:00

Türkiye dahil 20 kadar ülkenin temsilcileri, bugün Londra’da Afganistan konferansı için bir araya gelecek. Bir günlük konferansın ana gündem maddesi, Taliban örgütünün finansal yardım ile içeriden çökertilmesi. Batılı ülkeler, bu plan için ilk aşamada yılda 100 milyon dolar vermeye hazır.

Haberin Devamı

AFGANİSTAN Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin “Taliban için savaşan alt-orta seviyede militanlara para ve iş imkânı yaratılması, böylece onların mevcut düzene kazandırılacak şekilde rehabilite edilmesi” planı ABD tarafından destek görüyor. ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke bugün Karzai tarafından açıklanacak planı desteklediklerini açıkladı. Holbrooke dün konuyla ilgili açıklamasında, “Plan El Kaide’ye destek vermeyen, kadınlara şiddet uygulamalarına katılmayan, alt ve orta düzey Taliban militanlarını kapsıyor. Araştırmalarımıza göre bu insanların yüzde 70’i El Kaide ve Taliban lideri Molla Ömer’in ideolojisini desteklemiyor” diye konuştu.
Para, iş ve diğer cazip imkânlar
Holbrooke, maliyeti ve ayrıntılarını belirtmese de, Karzai’nin planı Taliban’ın karada savaşan piyade askerlerine para, iş ve diğer cazip ikna yollarını içeriyor.
Bu doğrultuda ABD, İngiltere ve Japonya gibi ‘bağışçı’ ülkelerin, oluşturulacak Afgan fonuna yılda 100 milyon dolar vermeyi taahüt ettiği belirtiliyor. Afgan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai Taliban’ın liderlerine ulaşmak istediğini söylese de, müttefikler örgüt lideri Molla Ömer’le anlaşmaya sıcak bakmıyor.
Molla Ömer direkt ABD ile görüşebilir
Pakistanlı eski bir istihbarat yetkilisi ise, Taliban lideri Molla Ömer’in Afganistan’da barışın sağlanması için ABD ile masaya oturabileceğini söyledi. Pakistan İstihbarat Teşkilatında (ISI) “İmam Albay” olarak bilinen emekli general Sultan Emir Tarar, Pakistan medyasına verdiği demeçte, ABD’nin Afganistan’da kalıcı barışın sağlanmasını istiyorsa Molla Ömer;le diyaloğa geçmesinin de şart olduğunu savundu. Tarar, NATO birliklerinin Afganistan’dan ayrılması karşılığında Taliban liderinin barışı kabul edeceğini belirtti.
Bu arada dün İstanbul’dan Almanya’nın başkenti Berlin’e gelen Hamid Karzai, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. Merkel, Karzai ile düzenlediği basın toplantısında, Afganistan’daki yabancı askerlerin çekilmesinden sonra da bu ülkeye desteğin sürdürüleceğini belirterek, “Afganistan’a yardım sürmeli” dedi. Konferansta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yer alacak.

Haberin Devamı

5 Taliban kara listeden çıkarıldı

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi de konferans öncesi bir jest yaparak El Kaide ile bağlantıları nedeniyle “kara listeye” alınmış bulunan 5 Taliban yetkilisini Karzai’nin isteğiyle listeden çıkardı.
BM’nin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Taliban rejiminin eski dışişleri bakanı Abdülvekil Mütevekkil, eski ticaret bakan yardımcısı Fazıl Muhammed, eski sınır işleri bakan yardımcısı Abdül Hakim, eski planlama bakan yardımcısı Muhammed Musa ve dışişleri bakanlığının eski basın servisi yetkililerinden Şemsi Sefa’nın yaptırım uygulanan Taliban yetkilileri listesinden çıkarıldığı bildirildi.
Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, görev süresi Mart ayında dolacak olan Norveçli Kai Eide’nin yerine Afganistan özel temsilcisi olarak İsveçli Staffan de Mistura’yı atadı. Bu görev için Hikmet Çetin’in de adı geçiyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!