Taliban başkanlık sarayını vurdu

Güncelleme Tarihi:

Taliban başkanlık sarayını vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 09:45

Afganistan'da seçimlere iki gün kala Taliban şiddet olaylarını arttırdı. Taliban başkenti Kabil'de, devlet başkanlığı sarayını hedef alan roket saldırısında bulundu. Saldırıda bina hasar gördü.

Haberin Devamı

Afganistanlı bir polis yetkilisi atılan ilk roketin, Kabil'in merkezindeki sıkı tahkim edilmiş devlet başkanlığı sarayının içinde hasara yol açtığını, ikinci roketin ise yakındaki bir polis karargahına isabet ettiğini belirtti. Polis yetkilisi roket saldırılarında ölen veya yaralanan olmadığını ifade etti.

Amerikan ordu sözcüsü Elizabeth Mathias daha önce yaptığı açıklamada, başkent Kabil'deki devlet başkanlığı sarayı yakınlarına 2 havan topu mermisi düştüğünü belirtmişti. Mathias, olayda can kaybı ya da maddi zarar olup olmadığı konusunda ise bir açıklamada bulunmamıştı.

Reuters haber ajansını cep telefonuyla arayan Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid saldırının Taliban tarafından düzenlendiğini söyledi.  Mücahid, Taliban'a bağlı militanların başkent Kabil'e 4 roket attıklarını söyledi.

Haberin Devamı

ÜLKENİN GÜNEYİNDE BOMBALI SALDIRI

Seçim sonrası ülkenin güneyinde bombalı saldırıda 5 kişi öldü. Ölenlerden 3'nün Afgan askeri, 2'sinin ise sivil olduğu belirtildi.

SEÇİME SAHTEKARLIK GÖLGESİ

BBC tarafından yapılan bir araştırma da ise, Afganistan'da Perşembe günkü seçimler öncesi sahtekârlık ve yolsuzluk yapıldığı belirtildi.

Batılı yetkililere göre Afganistan'da tüm eksikliklere rağmen seçim yapılması başarı. BBC için çalışan bir Afgan'a tanesi sadece 10 dolardan az bir ücret karşılığı, binlerce oy pusulası teklif edildi.

Araştırmada ayrıca bazı kişilere birden fazla oy pusulası dağıtıldığı belirlendi.

Afganistan'ın kuzeyinde bir aşiret lideri de, çeşitli adayların, lehlerinde blok oy kullanılması karşılığı kendisine binlerce dolar rüşvet teklif ettiklerini söyledi.

TALİBAN SÖZCÜSÜ YAKALANDI
 
Öte yandan Pakistan Talibanı'nın en üst düzey sözcüsü Maulvi Ömer'in yakalandığı belirtildi. İsimleri gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan 3 Pakistanlı istihbarat yetkilisi, Ömer'in dün Mohmand aşiret bölgesindeki bir köyde, 2 arkadaşıyla birlikte bir araçla seyahat ederken yakalandığını söyledi

Yerel, aşiret liderlerinin, son yıllarda ''Tehriki Taliban Pakistan'' adlı örgütün önde gelen sözcüsü konumuna gelen Ömer'in yerinin belirlenmesinde askerlere yardımcı olduklarını belirten istihbarat yetkilileri, Ömer'in tutuklanmasının bugün kamuoyuna resmen duyurulmasını beklediklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!