Talat müzakere sürecini dengesiz buluyor

Güncelleme Tarihi:

Talat müzakere sürecini dengesiz buluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2008 17:22

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "devam eden müzakere sürecinde esas hedefin Kıbrıslı Türklerin haklarını sağlama alacak bir çözüm olduğunu" ifade ederek, Kıbrıs Rum tarafının tanınmış yapısı nedeniyle "dengesiz bir müzakere süreci" yaşandığını söyledi.

Girne Amerikan Üniversitesi'nin (GAÜ) 2008-2009 akademik yılı açılış töreninde konuşan Talat, "Bir anlaşmaya varsak da, varmasak da koşullar aynen devam edecekse biz bundan elbette ki dezavantajlı oluruz" dedi.

Talat, her düzeydeki ilişkilerde eşitliği gözetmenin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Yapılan görüşmelerde Kıbrıslı Türklerin haklarını sağlama alacak bir çözümü hedeflediklerini belirten Talat, şöyle devam etti:

"Bunun için elimizden gelen çabayı ortaya koyuyoruz ama müzakere ve anlaşma iki taraflı bir olaydır. Diğer tarafın da aynı şekilde olumlu bir yaklaşım göstermesi gerekir. Diğer tarafa baktığımızda adeta bir eli yağda bir eli balda, dünyayla her türlü bağı olan, uluslararası alanda tanınan, AB'ye üye olmuş ve bu nedenle çözüm konusundaki motivasyonu son derece sınırlı olan bir tarafla karşı karşıyayız. Dolayısıyla dünyada hiç olmadığı ölçüde dengesiz bir müzakere süreci yürütüyoruz."

Tarafların eşitliği olmadığı durumlarda müzakerelerin son derece zor olduğunu dile getiren KKTC Cumhurbaşkanı, bu koşulların devamı halinde anlaşmaya varılsa da, varılmasa da Kıbrıs Türk tarafının Rum tarafı karşısında dezavantajlı duruma düşebileceğine işaret etti.

"EŞİTLİĞİ GÖZETMEK DURUMUNDAYIZ"

Talat, şunları kaydetti:
"Bir anlaşmaya varsak da, varmasak da koşullar aynen devam edecekse biz bundan elbette ki dezavantajlı oluruz ve Rum tarafının avantajlarına karşı bizim bazı üstünlüklerimiz var. Bu üstünlükleri bizim de en iyi şekilde değerlendirmemiz lazım. Avantajlarımızı iyi değerlendirerek bu süreci götürmek durumundayız. Bu süreçte toplumsal birliği sağlamak, ülke için müzakere sürecine olan desteği ayakta tutmak ve toplumsal bilinci de hiçbir şekilde erozyona uğratmamak zorundayız. Ne istediğimizi bilerek, gerek kurumların gerekse bireylerin günlük yaşantısında bunu gözeterek, eğer eşitlik istiyorsak eşitlik için mücadele edeceğiz. Herhangi bir platformda karşı karşıya kaldığımızda, Kıbrıs Rum tarafı ile gerek örgüt gerekse kurumlar düzeyindeki ilişkilerde bu eşitliği gözetmek durumundayız."
Üniversitelerin izolasyon altında bulunan Kıbrıs Türkünün dünyayla ilişki kurmasına katkılarda bulunması nedeniyle büyük önem taşıdığını ifade eden Talat, ülke üniversitelerinin gösterdiği akademik başarı ve gelişiminin toplumun bugünü ve geleceği açısından vazgeçilmez olduğunu belirtti.

"TOPLUMSAL OLAYLARA DUYARLI GENÇLER"

GAÜ Rektörü Prof. Dr. Nilgün Sarp da iyi eğitilmiş toplumların devletlerini daha güçlü kıldığını, güçlü bir devletin de bağımsızlığın ön koşulu olduğunu kaydetti.
Prof. Sarp, ulusal değerlere saygılı, toplumsal olaylara duyarlı gençlerin ülkelerini evrenselliğe taşıyabileceğini söyledi.
Rektör Sarp, hedeflerinin öğrencilerini insanlığa yararlı bilgi ve beceriler kazanmış, Atatürk ilkelerine ve laik düzene bağlı aydın ve donanımlı bireyler olarak geleceğe hazırlamak olduğunu kaydetti.
GAÜ Uluslararası Spectrum Kongre Salonu'nda yapılan açılış törenine, Cumhurbaşkanı Talat'ın yanı sıra Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin de katıldı.
Konuşmaların ardından "Kıbrıs Arkeolojisinin Yakın Doğu'daki Önemi" başlıklı, akademik yılın ilk dersini Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nden Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu verdi.
Etkinlik müzik dinletisi ve kokteylle sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!