Talabani: ABD çekilirse iç savaş çıkar

Güncelleme Tarihi:

Talabani: ABD çekilirse iç savaş çıkar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2005 13:37

İç savaş endişesini dile getiren Irak Cumhurbaşkanı Talabani: "ABD çekilirse Türkiye'nin Türkmenleri savunmak iddiasıyla ülkenin kuzeyine girmesine kim engel olacak?" dedi.

Haberin Devamı

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, ABD askerlerinin yarın Irak'ta çıkması halinde, Irak'ta iç savaş başlayacağını savunarak, “Türkiye'nin Türkmenleri savunmak iddiası ile ülkenin kuzeyine girmesine kim engel olacak? Suriye'ye kim engel olacak?” dedi.

Talabani, Rus interfaks ajansına verdiği demeçte, Rusya'nın Irak ile ilişkilerine ABD çerçevesinden baktığını belirterek, “Ancak Rusya'nın doğrudan Irak hükümeti, parlamentosu, siyasi partileri ve siyasi gruplarıyla ilişki kurması gerekiyor” ifadesini kullandı.

'ABD GİDERSE İÇ SAVAÇ ÇIKAR'

Rusya'nın Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkmasını istediğini belirten Talabani, “ABD askerlerinin yarın gittiğini düşünün. Sizce bu Irak'ta iç savaşı başlatmaz mı? Türkiye'nin Türkmenlerin hakkını savunma iddiasıyla ülkenin kuzeyine girmesini kim engelleyecek? Suriye'yi kim engelleyecek? Hayır, Rusya'nın mevcut politikası gerçekçi değil. Alın parlamento seçimlerini. Rusya ülke halkının yüzde 60'ının katıldığı seçimleri tanımak yerine ülkenin batısında seçimlerin boykot edildiğini söyledi. Bu pozisyonunun daha çok dost olmayan bir görüntüsü var. Bu şüpheli yaklaşmamıza neden oluyor. Zaman çok hızlı geçiyor. Sizse (Rusya) zemin kaybediyorsunuz.”

Haberin Devamı

'LUKOIL SADDAM'LA ANLAŞMIŞTI'

Talabani, Rus şirketlerinin, hükümetlerinin Irak'a yönelik tutarlı bir politika izlemediği sürece, dönemeyeceklerini (Irak piyasasına) anlamaları gerektiğini de sözlerine ekledi. Rus petrol devi Lukoil'in Irak'taki anlaşmaları konusuna da değinen Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, “Lukoil Saddam ile anlaşmıştı. Bizimle değil. Halk tüm bunlara iğretiyle bakıyor. Milletvekilleri önceki dönemde yapılmış tüm anlaşmaların geçersiz sayılması konusunu parlamentoda bile gündeme alıp tartıştı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!