Tahran'da son tango

Güncelleme Tarihi:

Tahranda son tango
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2010 00:00

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, kritik İran temaslarını dün gerçekleştirdiler. “Nükleer takas” konusunda ilerleme sağlanması üzerine Başbakan Erdoğan da sürpriz bir kararla İran’a gitti.

İRAN’ın nükleer programıyla ilgili krizde bir dönüm noktasına varıldı. BM Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırımlar getirmesi ihtimalinin arttığı bir dönemde, konsey içinde İran ile diyaloğun sürmesini isteyen son ülkeler olarak kalan Türkiye ve Brezilya, Tahran’ın kapısını çaldı.

Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva, dün Tahran’daydı. Da Silva bugün de Asya, Afrika ve Güney Amerika’dan 17 ülkeyi Tahran’da bir araya getirecek G-15 toplantısına katılıyor.

İranlı yetkililer, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Lula arasındaki görüşmeden sonra konuyu nükleer meseleye getirmemeye özen gösterdiler. Ahmedinejad’ın yayınlanan tek sözleri, görüşme sırasında Lula’ya, “İkili ilişkilerimizin özel bir önemi var. Birçok başka ülke de işbirliğimizin daha da gelişmesini bekliyor” ifadeleri oldu.

Lula da, “BM Güvenlik Konseyi’nin yapısının değiştirilmesi daha demokratik bir dünya için çok önemli” dedi.

Davutoğlu 5 saat görüştü

Lula’nın görüşmelerinin “ilk turunu” tamamladığı bildirildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise ev sahibi ülkenin Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile bir araya geldi. Üçlü görüşme 5 saat sürdü. Olumlu bir havada geçen ve çetin pazarlıklara sahne olan görüşmenin asıl amacının, İran’ın nükleer enerji programı konusunda ortaya çıkan sorunların barışçıl biçimde ele alınarak bir çözüme kavuşturulması olduğu ifade edildi.

Tahranda son tango
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, önce İranlı mevkidaşı Mahmud Ahmedinejad ile, ardından bu ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüştü. Hamaney, Lula’ya, “Amerika, İran ve Brezilya gibi bağımsız ülkelerin işbirliği yapmasına öfkeli. Bu yüzden sizin geziniz hakkında bu kadar yaygara kopardılar” dedi.
Batılı ve Rus diplomatlar, Lula’nın gezisini “İran’ın son şansı” olarak görüyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu arabuluculuk girişiminin de başarısızlığa uğrayacağını tahmin etmiş, Lula ise “İkna şansım yüzde 99” demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!