Tahran iyice abarttı

Güncelleme Tarihi:

Tahran iyice abarttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tahran yönetiminin iddia ettiği gibi sınırda Türkiye ile İran askerleri arasında bir çatışma meydana gelmediği anlaşıldı.

Ankara, iki Türk askerinin önceki gün 315 numaralı sınır taşı bölgesinde yanlışlıkla İran topraklarına geçtiğini ancak bunun bir sınır ihlali olmadığını bildirdi. Türkiye, konuyla ilgili Tahran Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aykut Sezgin aracılğıyla İran'a bilgi verdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Batı Asya Dairesi İkinci Başkanı'nın, dün sabaha karşı Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sezgin'i çağırarak, ‘Türk askerleri dün (önceki gün) 11.00 civarında, 315 numaralı sınır taşının olduğu bölgeden sınırı geçerek İran topraklarına girmiştir. Burada küçük bir çatışma çıkmış ve çatışmadan sonra Türk askerlerinin geri çekilmiştir’ iddiasında bulunması üzerine, Ankara hareket geçti.

Dışişleri Bakanlığı, bu iddia ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan bilgi istedi. Genelkurmay Başkanlığı, iki Türk askerinin yanlışlıkla önceki gün İran sınırını geçtiklerini ancak bunu farkedince derhal Türk topraklarına geri döndüklerini bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı bunun bir sınır ihlali olmadığını, gerektiğinde iki ülke askeri yetkililerinin görüşebilieceklerini de Dışişleri Bakanlığı'na iletti.

Ankara, İran'daki son öğrenci olayları sırasında Başbakan Bülent Ecevit'in açıklamaları ve ABD Savunma Bakanı William Cohen ile yapılan görüşmede konunun masaya yatırılmasından sonra, Tahran yönetiminin Türkiye'ye karşı saldırgan bir tutum izlemeye başladığı görüşünde.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!