Tacikistan'da asker-polis savaşı

Güncelleme Tarihi:

Tacikistanda asker-polis savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sovyetler'in dağılmasından sonra ortaya çıkan devletlerden Tacikistan'da yeni bir iç savaş başladı. Aşırı dinci muhalefet ile komünist iktidar arasında imzalanan barış anlaşmasından sonra ülkede yıllardır süren kanlı iç savaş sona ermişti. Ancak bu defa dün, ordu birlikleri ile özel polis kuvvetleri birbirine girdi. Başkent Duşanbe'de başlayan şiddetli çatışmalar tüm ülkeye yayılıyor.

Polis ile ordunun birbirlerine girmesine, uyuşturucu gelirinin neden olduğu öne sürülüyor.

Ağır silahların kullanıldığı çatışmalar, Abay Şükrov Kasımov liderliğindeki özel polis gücü OMON birliklerinin geçen Cuma günü başkent Duşanbe'de, ülkenin güçlü isimlerinden Gümrük Komiteleri Başkanı Yakub Salimov'un adamlarına saldırmasıyla başladı. Yakup Salimov, en büyük destekçilerinden ülkenin güneyini elinde tutan General Mahmut Hudaberdiyev'den yardım istedi.

Hudaberdiyev de güçleriyle birlikte başkente yürüdü. Ancak başkent kapılarında Devlet Başkanı İmamali Rahmanov'un Başkanlık Muhafızları, Hudaberdiyev'in karşısına çıktı. Çatışmalarda tanklar, Grad füzeleri ve toplar da her türlü ağır silah kullanılıyor.

Taraflar çatışmalarla ilgili olarak birbirlerini suçluyor. Başkanlık Muhafızlarının Hudaberdiyev'i durduracak yeterli güce sahip olmadığı belirtiliyor. Bu nedenle Devlet Başkanı İmamali Rahmanov dün ulusal güvenlik konseyini acil olarak toplantıya çağırdı. Toplantının ardından Rahmanov, Tacikistan'da uluslararası barış gücü altında asker bulunduran Rusya, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'dan yardım istedi.

Bu arada, güvenlik kuvvetlerinin birbirlerine girmesi halkın arasında büyük korku ve endişeye yol açtı. Halk, Arnavutluk'ta olduğu gibi silahlanmaya başladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!