Tabaktaki meze kuşlar

Güncelleme Tarihi:

Tabaktaki meze kuşlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2008 00:53

Tabağa bakınca pek de iç açıcı gelmiyor. Ama Kıbrıslı Rumlar bu kuşun turşusunu bile yiyor.

Haberin Devamı

Kıbrıs Rum kesiminde bu çok özel bir menü. Adanın güney kısmında Ayinos Theodoros'ta bir restoranda sunulan "kuş tabağı" çok özel bir yemek. Fırında hazırlanan kuşlar, tabakta her ne kadar garip dursa da Rumlar onlara bayılıyor. Öyle ki Rumlar, göçmen bir kuş türü olan pulyaları her türlü yiyorlar. Turşusunu bile kuruyorlar.

Baharda Kıbrıs’a gelen 12 cm. boyundaki pulya kuşunun turşusu, ada halkının yüzyıllardır favori mezesi. Şaşırtıcı olsa da, Kıbrıslılar bu kuşu yakalayıp turşusunun kuruyorlar.”

Çevreciler ise, pulyaların turşu haline getirilmesine karşı büyük bir mücadele verdiler. Sonunda, kazandılar ve turşunun satışı yasaklandı. Yeni bir yasa sayesınde, pulyalar birkaç yıldan bu yana sadece av mevsiminde ve özel arazilerde avlanabiliyor. 

Tabaktaki meze kuşlar
Tabaktaki meze kuşlar

Haberin Devamı

Pulya kuşu turşusu, asırlar boyu, Malta, yunanistan ve Kıbrıs’ta içki masalarını süslemiş. Pulyanın lezzetli içki mezesi hâline getirilmesi ise şöyle: “Yakalanan pulya kuşu, kanı akıtılmadan boğuluyor. Tüyleri yolunup temizleniyor. İç organları çıkartılmıyor. Hafif tuzlu suda haşlanıp, soğumak üzere bir tabağa alınıyor.

Pulya kuşu turşusu ise 20 gün, serin ve gölge bir yerde bekletildikten sonra yenmeye hazır hâle geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!