Suudi’ye silaha Olmert’ten destek

Güncelleme Tarihi:

Suudi’ye silaha Olmert’ten destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 00:00

ABD’nin İran tehdidine karşı Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine gelecek 10 yılda 20 milyar dolarlık silah satışı planlaması, İsrail’den sürpriz bir destek gördü. Çünkü ABD, İsrail’e yıllık askeri yardımı da 3 milyar dolara çıkardı. İsrail Başbakanı Olmert, "ABD bizi tehlikeye sokacak bir şey yapmaz" dedi.

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert, ülkesinin Arap ülkelerine silah sağlanmasını engellemeye dönük geçmiş dış politikasından dün ciddi bir dönüş yaptı. ABD’nin Suudi Arabistan ve diğer beş zengin Körfez ülkesine teknoloji harikası silahlar satacak olması, İsrail sağının eleştirilerine hedef olmasına karşın Olmert tarafından "anlayışla" karşılandı. Olmert, haftalık bakanlar kurulu toplantısında, "ABD’nin ılımlı Arap devletlerini desteklemesi gerektiğini ve İran konusunda birleşik bir cephe oluşturma ihtiyacını anlıyoruz" dedi.

İSRAİL’E 30 MİLYAR

ABD Yönetimi’nin Araplara 10 yıl içinde satılacak 20 milyar dolarlık silah paketinde, en gelişmiş füze sistemleri, son teknoloji ürünü savaş uçakları ve gemiler var. Olmert’in yumuşamasındaki başlıca neden, ABD’nin İsrail’e askeri yardımını da yüzde 25 oranında arttıracak olması. Böylece ABD, 10 yıl boyunca İsrail savunma bütçesine, yılda 2.4 milyar dolar yerine 3 milyar dolar yardım sağlayacak. Yıl sonunda Kongre’nin onayına sunulması beklenen paket dahilinde ABD’nin bölgedeki bir diğer müttefiki olan Mısır da yılda 1.3 milyar dolar yardım alacak.

Uluslararası medyada İsrail’in bu anlaşmayı önlemeye çalışacağı iddia edilmişti. 1980’lerde ABD’nin Suudilere F-15 savaş uçakları satması, İsrail’in baskısıyla engellenmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!