Suudi usulü aşk

Güncelleme Tarihi:

Suudi usulü aşk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2007 00:00

Diş hekimliği mezunu olan Suudi Arabistanlı kadın yazar Rajaa Al-Sanea’nın "Riyad’ın Kızları" isimli kitabı yakında İngiltere’de de yayınlanacak.

Amerikan "Sex and the City" dizisinin Arap versiyonu olduğu söylenen kitap 4 Suudi kadının aşklarını, hayallerini, düş kırıklıklarını konu alıyor. S.Arabistan’da tabuların yıkılmasına yol açan Al Sanea, ölüm tehdidi alıyor.

SUUDİ Arabistanlı kadın yazar Rajaa Al-Sanea (25), ABD’de 2005 yılında yayınlanan ve İngiltere’de yakında piyasaya çıkacak olan "Girls of Riyadh" adlı kitabında, zengin tabakadan aşkı arayan 4 Suudi genç kadının hikayesini anlatıyor. Al-Sanea e-maille ölüm tehditleri alıyor ve kitabını engellemeye çalışanlar var. "Sex and the City"nin Arap versiyonu olan kitabı Londra’da karaborsada 300 sterline alıcı buluyor.

Rajaa Al-Sanea, ülkelerinde hiçbir hakka sahip olmayan Suudi kadınların sesi oldu ve bir kitap yazarak "peçenin arkasındaki ihtirası" anlattı. Al-Sanea’nın kadın kahramanları seksi Batılılar gibi serbest yaşamıyorlar; sadece aşklarını, arzularını, hayal kırıklıklarını aralarında konuşuyorlar. Ancak bir kadeh Dom Perignon’dan küçük yudumlar halinde de olsa şampanya içiyorlar ve otomobil kullanmalarına izin verilmeyen ülkelerinde şoför koltuğunda oturuyorlar. bu kadarı bile Arap dünyasını karıştırmaya yetti.

GELENEKLER DEĞİŞMELİ

Al-Sanea, ağız ve çene sağlığı konusunda master öğrenimi gördüğü Chicago Dişçilik Fakültesi’nde verdiği bir röportajda, "21. yüzyılda yaşıyoruz ve hala 19. yüzyılın gelenekleri bize empoze ediliyor. Bu çok mantıksız. Şimdi internet var, fikirler özgürce yayılabiliyor. Modern okullar ve modern hastaneler var. Çevrenizdeki her şey dijital. Ancak evlenmek istediğiniz zaman hala bu acıları çekiyorsunuz" diyor. Amerikan aksanıyla düzgün bir İngilizce konuşan Al-Sanea, kitabını ülkesine bir eleştiri olarak yazdığını belirterek şunları söylüyor: "Suudi Arabistan’daki işleri düzeltmeye çalışmak benim için bir zorunluluk. Hükümeti ya da İslam’ı düzeltmeye çalışmıyorum. Ben zihniyeti; insanların kafa yapısını düzeltmeye çalışıyorum. Gelenekleri düzeltmeye çalışıyorum. Bu gelenekler ya gevşetilmeli ya da tamamen kalkmalı."

İngiliz basınında çıkan bir röportajında ise Al-Sanea, "Niyetim tabuları yıkmak ya da asi olmak değil. İnsanların geleneklerle başa çıkabilmek için nasıl yollar bulduklarını anlatmaya çalıştım. Tanıdığım genç kadınlar modern olmak istiyor. Dünyadaki bütün kadınlar gibi güzel giyinmek ve aşık olmak istiyorlar. Niyetim bir skandal çıkarmak değildi" diyor.

Arap Sex and the City

AMERİKAN "Sex and the City" dizisinin Arap versiyonu olduğu söylenen Al-Sanea’nın romanı, Suudi Arabistan yüksek tabakasından 20’li yaşlardaki 4 genç kadının aşk hayatını inceliyor. Romanda, isimsiz bir yazar binlerce Suudi’ye her hafta imzasız e-mailler gönderiyor. E-maillerde yazarın arkadaşları Gamrah, Michelle, Lamees ve Sadeem’in hikayeleri anlatılıyor. Sosyal sınıf, din ve aile onayına bağlı aşk hayatlarından söz ediliyor. Gamrah, ailesinin seçtiği bir erkekle evleniyor ve birlikte Amerika’ya gidiyor. Çok geçmeden eşinin başka bir kadını sevdiğini ve yalnızca ailesine itaat etmek için kendisiyle evlendiğini öğreniyor. Gamrah, kalbi kırık, hamile ve geleceğinden endişeli olarak evine dönüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!