Suudi Arabistan'dan İran'a uçuş yasağı!

Güncelleme Tarihi:

Suudi Arabistandan İrana uçuş yasağı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2016 23:30

Suudi Arabistan yönetiminin, İran'daki özel havayolu şirketi Mahan Air'in, ülkenin havalimanlarını ya da hava sahasını kullanmasını yasakladığı bildirildi.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Mahan Air Havayolu Şirketi'ne verilen uçuş izninin nihai olarak kaldırıldığı, yasağın Suudi Arabistan havalimanlarına iniş ya da hava sahasından geçişi kapsadığı kaydedildi. 

Karara gerekçe olarak "yapılan incelemeler sonucunda Mahan Air'in hava güvenliğiyle ilgili ulusal kuralları sistematik olarak ihlal ettiğinin ortaya çıkması" gösterildi.

Açıklamada, bu kararın, yolcuların can güvenliğinin korunması amacıyla ve Sivil Havacılık Genel Kurumu'na, güvenlik sistemini ihlal eden şirketlerin uçuş iznini geçici bir süreliğine ya da tamamen kaldırma hakkı tanıyan sivil havacılık sisteminin 163. maddesine binaen alındığı belirtildi.
Merkezi Tahran'da bulunan Mahan Air şirketi Uzak Doğu, Ortadoğu, Orta Asya ve Avrupa'ya seferler düzenliyor. 1991 yılında kurulan şirket İran'ın ilk özel havayolu şirketi olarak uçuşlarına Haziran 1992'de başladı.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Kurumunca 4 Ocak'ta sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yapılan açıklamada, "İran ile diplomatik ilişkilerin kesildiğinin ilan edilmesinin ardından Sivil Havacılık Genel Kurumu, İran'a yapılacak tüm seferlerin iki yönlü durdurulmasına karar verdi" ifadesi kullanılmıştı.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ocak'ta, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini ve İranlı görevlilerin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanındığını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!