Suudi Arabistan'daki İranlı diplomatlar özel uçakla ülkelerine döndü

Güncelleme Tarihi:

Suudi Arabistandaki İranlı diplomatlar özel uçakla ülkelerine döndü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 15:34

Tahran ile Riyad arasında yaşanan idam krizinde son hamle olarak İranlı diplomatlar Suudi Arabistan'ı terk etti ve ülkelerine döndü.  

Haberin Devamı

Suudi Arabistan resmi haber ajansı, Şii din adamı Şeyh Nimr Bakır el-Nimr’in idamıyla başlayan süreçte bugün İranlı diplomatların Suudi Arabistan'ı terk ettiğini bildirdi.   

Habere göre Riyad ve Cidde'deki büyükelçilik çalışanları İran'dan gelen özel bir uçakla Suudi Arabistan'ı terk etti.

Suudi Arabistan’ın aralarında ülkenin önde gelen Şii din adamlarından El-Nimr’in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin ardından iki ülke arasında ipler tamamen kopmuş ve diplomatik ilişkiler kesilmişti. Suudi Arabistan hafta başında, İranlı diplomatların ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre vermişti.

İran'da görevli Suudi Arabistanlı diplomatlar ise önceki gün ülkelerine geri dönmüştü.

Öte yandan İran'ın Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, iki ülke arasında durma noktasına gelen ilişkilerden Suriye'nin barış görüşmelerinin de etkileneceği yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Suriye konulu İran, İsviçre ve Suriye temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Abdullahiyan, "Suudi Arabistan'ın bu eylemi, Viyana ve New York'taki müzakereleri etkileyecek ancak İran bu görüşmelerde daima yer almaya devam edecek" diye konuştu.

RUHANİ'DEN "İŞLEM YAPIN" TALİMATI
Bu arada Suudi Arabistan'ın İran'daki diplomatik misyonlarına yapılan saldırıları "yasal olmayan yanlış bir hareket" olarak değerlendiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, olayda kusuru olan güvenlik görevlileri ile saldırganların tespit edip haklarında işlem yapılmasını istedi.

DHA’nın haberine göre, bakanlar kurulu toplantısında konuşan Ruhani, "Tahran ve Meşhet'teki Suudi Arabistan misyonlarına saldıran suçludur. Yargıdan ivedilikle konuyu ele alıp incelemesini talep ediyorum. İçişleri ve İstihbarat Bakanlığı da saldırıyı önlemede kusuru olduğu olasılığı olan güvenlik görevlileri hakkında 'ciddiyetle' işlem yapsın" talimatını verdi.

CİBUTİ DE İRAN İLE İLİŞKİLERİ KESME KARARI ALDI

Arap Birliği üyesi Cibuti de Suudi Arabistan'ın büyükelçisini çektiği İran ile diplomatik ilişkileri kesme kararı aldı.

Cibuti, Kuveyt ve Sudan'dan sonra Tahran Büyükelçisi'ni geri çağırdı. Birleşik Arap Emirlikleri ise diplomatik temsil seviyesini en alt seviyeye düşürdüğünü açıklamıştı.

Haberin Devamı

Öte yandan Körfez ülkesi Bahreyn, Lübnan'daki İran destekçisi olduğu iddia edilen Hizbullah taraftarı Şii güvenlik görevlilerini tasfiye etme kararı aldı. Bahreyn, bugün 7 polisi Hizbullah taraftarı olduğu gerekçesiyle görevlerine son verdiğini duyurdu.

Ürdün de Amman'da görev yapan İran Büyükelçisi'ni çağırarak Suudi Arabistan'ın Tahran'daki büyükelçiliğine düzenlenen saldırıyı kınadı. 

'IRAK ARABULUCULUĞA HAZIR'

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerilimin dinmesi amacıyla aracılık yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Tahran ziyaretinde İran Dışişleri Bakanı ile yaptığı ortak basın toplantısında konuşan Caferi, Suudi Arabistan'ı Şii din adamı Nimr El-Nimr'i idam etmesi nedeniyle eleştirdi. Caferi, bölgede gerilimin büyümesine izin verildiği takdirde bunun herkesin kaybetmesine neden olacağını söyledi ve bölgedeki gerilimin düşürülmesi için acil olarak çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!