Suudi Arabistan ve İran anlaşmayı dondurdu

Güncelleme Tarihi:

Suudi Arabistan ve İran anlaşmayı dondurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2016 07:26

Petrol üreten ülkeler, üretimi dondurup fiyat istikrarı sağlama konusunu görüşmek üzere dün Katar’da toplandı. Görüşmelere katılmayan İran, oybirliği gerektiren anlaşmanın hayata geçmesine engel oldu.

Haberin Devamı

Dünya petrol piyasasında söz sahibi ülkeler, petrol üretim seviyesini ve fiyatları dondurup dondurmamayı görüşmek için dün Katar’ın başkenti Doha’da bir araya geldi. Ancak toplantılara katılan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri ve OPEC harici petrol üreticisi ülkeler, Aralık 2015’te de olduğu gibi yine uzlaşamadı.

Masada bulunan anlaşma metninde, OPEC tarafından yapılan üretim seviyesinin ocak ayında bulunan 32 milyon varil düzeyinde tutulması ve bu kararın ekim ayına kadar sürdürülmesi yazıyordu. Üretici ülkeler, üretimin dondurulması halinde petrol fiyatlarında orta ve uzun vadede istikrarın geri döneceğini düşünüyor.

DAHA FAZLA İSTİŞAREYE İHTİYAÇ VAR

Katar Petrol Bakanı Muhammed bin Salih es-Sade, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Katılımcı ülkeler, üretim seviyesinin dondurulmasıyla ilgili kararın alınabilmesi için daha fazla zaman ve istişareye ihtiyaç olduğuna karar verdi" dedi.   

OPEC’in olağan bir sonraki toplantısı, Haziran'da yapılacak. Bu süre zarfında petrol üretiminin dondurulmasına yönelik olağanüstü bir zirvenin daha gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda ise bir açıklama yapılmadı

Suudi Arabistan, anlaşmanın yürürlüğe girmesi için tüm OPEC üyeleri tarafından onaylanması konusunda ısrar etti. Ancak İran’ın üretim dondurma fikrine sıcak bakmaması ve bu nedenle görüşmelere temsilci göndermemesi, anlaşmanın hayata geçmesini engelledi.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) son yayınladığı "Aylık Petrol Piyasası Raporu"na göre, OPEC ham petrol üretimi, Mart'ta bir önceki aya göre günlük 90 bin varil düşüşle 32,47 milyon varil olarak gerçekleşmişti. 

BAKMADAN GEÇME!