Süryani mülkleri AP’nin gündeminde

Güncelleme Tarihi:

Süryani mülkleri  AP’nin gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2017 22:43

AVRUPA Parlamentosu’ndaki (AP) Avrupa Halk Partisi grubu Türkiye Raportörü ve Alman Hıristiyan Demokrat Parti CDU’nun Avrupa Parlamentosu milletvekili Renate Sommer, Türkiye’de Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıkların Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesini sert sözlerle eleştirdi.

Haberin Devamı

Önceki gün Brüksel’de açıklama yapan Sommer, Süryanilere ait 50’nin üzerinde kilise, manastır ve mezarlığın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildiğini belirterek “Binlerce yıllık erken Hıristiyanlık döneminden kalma kültür mirasının kamulaştırılmasının kesinlikle bir başka örneği bulunmuyor” dedi. AP milletvekili Sommer, bu kültür mirasının kolaylıkla üçüncü kişilere satılmaya başlanabileceğini ve müze ya da camiye dönüştürülebileceğini iddia etti.
Renate Sommer, “Belli ki Türk hükümeti ülkedeki Süryani azınlığa sadece azap çektirmek istemiyor, aynı zamanda tamamen silmek istiyor” ifadelerini kullandı.

ALMANYA’DAN YARDIM

Alman medya kurumu DW’nin haberine göre, Mardin Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’nun Süryanilere ait çok sayıda kilise, manastır, mezarlık gibi mülkleri kamu kurumlarına, oradan da Diyanet İşleri Başkanlığı’na devretmesi üzerine Almanya’daki Süryaniler Federal Hükümet’ten yardım istedi.
Almanya Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Danyel Demir, pazartesi günü Heidelberg’de yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Süryanilere ait devasa ölçüde mülke el koyduğunu” öne sürdü. Demir, Mardin ve civarında 50’nin üzerinde kilise, manastır ve mezarlığın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildiğini belirtti. Demir, Mor Gabriel Manastırı Vakfı ile görüştüklerini ve hâlihazırda devredilen 50’nin üzerinde kültür varlığının ‘buzdağının sadece görünen kısmı’ olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!