‘Suriye’nin güneybatısı için pazarlık’ iddiası... Rusya, İsrail ile anlaştı mı

Güncelleme Tarihi:

‘Suriye’nin güneybatısı için pazarlık’ iddiası... Rusya, İsrail ile anlaştı mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2018 00:16

Suriye’de muhaliflerin denetiminde olan güneydeki Deraa bölgesinde hem İsrail’in İran askeri varlığından artan rahatsızlığı hem de Şam’ın operasyon başlatacağı haberleri tansiyonu yükseltirken diplomatik girişimler hız kazandı. İsrailli kaynaklar, Rusya ile mutabakata varıldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un önceki gün yaptığı, “Suriye’nin güney sınırları sadece Suriye ordusu tarafından korunmalı” açıklamasından sonra dün İsrail kaynakları, Moskova ile Tel Aviv arasında İran’ı bölgede devre dışı bırakacak bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. İsrailli Arutz Sheva internet sitesinin İsrailli üst düzey kaynaklara dayandırdığı habere göre; İsrail ve Rusya, Suriye’nin güneyi ile ilgili 5 maddede ön mutabakata vardı. Bu maddeler şöyle sıralandı:

- Esad güçleri, Güney Suriye’de İsrail’le olan sınırın kontrolü için bölgeye geri dönecek. 

- Rusya, bu bölgede İran ve Hizbullah unsurlarının olmaması için üzerine düşeni yerine getirecek.

- Ruslar, İran ve Hizbullah’ı İsrail sınırından uzak tutma taahhütlerini yerine getirdiği takdirde, İsrail hükümeti, Esad’ın güney Suriye’ye dönüşünü kabul edecek. 

Haberin Devamı

- Ek olarak, Rusya açıkça İran, Hizbullah ama aynı zamanda ABD ve Türkiye’yi kastederek tüm yabancı unsurların Suriye’yi terk etmesi çağrısında bulunacak.

- İsrail, Suriye’nin tamamında İran askeri varlığına karşı hareket özgürlüğüne sahip olacak.

‘Suriye’nin güneybatısı için pazarlık’ iddiası... Rusya, İsrail ile anlaştı mı

BAKANLAR GÖRÜŞECEK
İsrail kanalı haberinde ayrıca gelecek hafta İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile mutabakatı görüşmek için Moskova’yı ziyaret edeceğini de duyurdu. İsrailli Haaretz gazetesine göre de İsrail hükümeti, Kremlin’in İran güçlerini İsrail sınırına 60 kilometre mesafede tutabileceğini düşünüyor. 

İRAN: SURİYE’YE BAĞLI
Bu haber üzerine Tahran yönetiminden de ilk açıklama geldi. İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi “Suriye hükümeti, İran’dan terörle mücadele konusunda yardım talep ettiği sürece biz Suriye’de kalacağız” açıklamasını yaptı.    

ÜÇLÜ TOPLANTI
İsrail kaynaklı bu haberi Rusya Dışişleri Bakanlığı ise resmen henüz doğrulamadı. Konuyla ilgili ilk açıklamayı Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov yaptı. Bogdanov, “İsrail ile anlaşma yapıldığı doğru mu” sorusuna, “Benim Suriye’nin güney sınırlarıyla ilgili bir anlaşmadan haberim yok” dedi. Bu arada İngiliz Reuters ajansı, Bogdanov’un Rusya, Ürdün ve ABD arasında Suriye’nin güneyindeki “çatışmasızlık bölgesi” için bir toplantı düzenlenmesi yönünde anlaşmaya varıldığını söylediğini aktardı.

Haberin Devamı

‘Suriye’nin güneybatısı için pazarlık’ iddiası... Rusya, İsrail ile anlaştı mı
ERDOĞAN, PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün telefonla görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre; Erdoğan’ın, Suriye’yle ilgili siyasi süreçte, PYD/YPG ve söz konusu terör örgütünün güdümündeki gruplara yer verilmemesi gerektiğine dikkat çektiği telefon görüşmesinde, iki lider, Suriye’nin İran ile İsrail arasında bir çatışma sahası haline dönüşmemesi gerektiğini belirtti. Suriye’de siyasi çözümün önünün açılması için Astana mekanizmasıyla elde edilen kazanımların önemine işaret eden iki lider, sürecin BM çerçevesinde ilerlemesi için rejim ve muhalefetin özen göstermesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

REJİM DERAA’YA YIĞINAK YAPIYOR
İngiliz Reuters ajansı, Suriyeli olmayan bir komutana dayandırdığı haberinde Suriye ordusunun ülkenin güneybatısındaki muhalif pozisyonlara askeri operasyon hazırlıklarını tamamladığını aktardı. Merkezi İngiltere’de olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Deraa’daki muhaliflerin mevzilerini güçlendirmekte olduğunu duyurdu. Rejim müttefiki askeri kaynak, “Suriye ordusu bütün muharebeleri verecek. Ordu artık daha da güçlü ve yetkin oldu” dedi. ABD geçen hafta sonu, Suriye hükümetini ülkenin güneyindeki muhaliflerin denetimindeki Deraa bölgesine saldırı başlatmaması yönünde uyarmıştı. Deraa sakinleri rejim uçaklarından yaklaşmakta olan taarruzu haber veren broşürler atıldığını bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!