Suriyeli Kürtler petrol çıkarıyor

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli Kürtler petrol çıkarıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2015 21:28

SURİYE’nin kuzeyinde otonom bölgeler ilan eden Suriyeli Kürtler, Hasake vilayetinde ilk kez cihatçılardan ele geçirdikleri sahalarda petrol çıkarıp derme çatma rafinerelerde işlemeye başladı. Suriye rejimi de ekipman sağlayıp eski memurlara maaş ödemeye devam ederken Suriyeli Kürtler, günde 15 bin varillik petrol kapasitesine ulaştı.

Haberin Devamı

Kürtlerin kontrolündeki Rmeilan, Suriye’deki alan itibariyle en büyük petrol sahası. AFP Ajansı’na göre Kürt teknisyen Jakdar Ali, “Ham petrolü, benzin elde etmek için 125 dereceye, gazyağı elde etmek için 150 dereceye, mazot elde etmek için 350 dereceye kadar ısıtıyoruz” diyor. Kürt Enerji Örgütü’nün başındaki Süleyman Halaf ise, “İlk kez Kürtler, otonomi altında petrol çıkarıyor ve rafine ediyorlar” yorumunda bulundu. Savaş öncesinde rejim Rmeilan bölgesinden günde 165 bin varil petrol çıkarırken, Kürtler onda birinden daha az bir üretim yapıyor.
2013 kışının çok sert geçtiğini, geçen yaz IŞİD ile savaşarak bölgenin kontrolünü sağladıklarını belirten Halaf, yerel halkın bile kendi imkanlarıyla petrol çıkarıp bunu satmaya çalıştığını anlatıyor. Derme çatma rafinerilerde elde edilen benzinin kalitesi daha düşük olduğundan fiyatı da daha az. Halaf, rejim ile koordinasyonun sağlanması halinde Kürtler, petrolü Humus ve Banias’taki rafinerilere aktarmaya hazır olduklarını söyleyerek “Ancak şartımız Kürtlere, petrol satışından adil bir pay verilmesidir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!