Suriye'deki son gelişmeler: Türkiye de Rusya da vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Suriyedeki son gelişmeler: Türkiye de Rusya da vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2016 01:45

Türk obüsleri Halep’in kuzeyindeki Azez kasabasının YPG’nin içinde olduğu SDG’nin eline geçmesini engellemek için top atışlarına devam ederken, Rus savaş uçakları da kasaba çevresini yoğun bombardıman altına aldı. En az 16 sivil hayatını kaybetti. Öte yandan daha güneydeki kilit Tel Rıfat kasabasının SDG güçlerinin eline geçtiği iddia edildi.

Haberin Devamı

SURİYE’de Halep’in kuzeyinde muhaliflerin elindeki Azez kasabasının ele geçirmeye çalışan ve en önemli bileşeni PYD’nin silahlı kolu YPG olan Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) engellemek için sınırda konuşlu Türk ordusuna ait obüslerden top atışları sürerken, Rus savaş uçaklarının bölgedeki yoğun bombardımanı da devam ediyor.

OKULLAR VE HASTANELER VURULDU

Birleşmiş Milletler, Suriye’nin Halep ve İdlib kentlerindeki hava saldırılarında en az beş hastane ve iki okulun vurulduğunu, en az 50 kişinin öldüğünü açıkladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun adına yapılan açıklamada saldırıların uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiği kaydedildi ancak fail belirtilmedi. Hastanelerden biri İdlib’e bağlı Marat el-Numan’da bulunuyordu ve Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından çalıştırılıyordu.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de okul ve hastanelerin vurulmasını kınayarak “Bu durum, Rusya’nın Esed rejiminin kendi halkına karşı gösterdiği vahşiliği durdurmasında istekliliğini ve/ya da becerisini göstermektedir” dedi.

AA’ya konuşan Azez’deki sivil savunma yetkilisi Ebu Muhammed, Rus uçaklarının Azez’in farklı noktaları ile Azez-Es Selame yoluna “misket bombasıyla” saldırdığını söyledi. Saldırıda 10 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 50’nin üzerinde kişinin de yaralandığını ifade eden Muhammed, yaralıların Kilis’teki hastaneye sevk edildiğini kaydetti. Ebu Muhammed, savaş uçaklarının, Azez’de kadın doğum ve çocuk hastanesine de saldırdığını ilçe çevresindeki tarım arazilerine de iki balistik füze düştüğünü aktardı. Bu füzelerden biri, Azez’in yaklaşık 1 kilometre batısında yer alan bir zeytin bahçesine düştü.

ABD’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Suriye’nin Moskova Büyükelçisi Riyad İdlib’teki en az 7 kişinin öldüğü Sınır Tanımayan Doktorlar’a ait hastaneye yönelik saldırıdan dolayı ABD’yi suçladı. Sınır Tanımayan Doktorlar’a ait hastanenin Rusya’yı zan altında bırakmak için ABD uçaklarınca hedef alındığını iddia eden Haddad, Türkiye’nin de Suriye’ye yaptığı top atışlarıyla IŞİD’i korumaya çalıştığını ileri sürdü. Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Fransız Başkanı Mego Terzian ise saldırının Rusya veya Suriye uçaklarınca düzenlendiğini söyledi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak AFP’ye yaptığı açıklamada “Ruslar ve Türklerin doğrudan konuşmaları ve gerilimi önlemek için önlemler almaları önemli” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın dünkü açıklamasındaysa ‘Türk yetkililerin Suriye’ye dönük saldırgan eylemlerinden kaygı duyulduğu’ kaydedildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!