Suriye'deki Kürtler üçüncü kantonda özerklik ilan etti

Güncelleme Tarihi:

Suriyedeki Kürtler üçüncü kantonda özerklik ilan etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2014 14:51

Suriye'de Kürtlerin elinde bulunan bölgelerde demokratik özerkliğin ilanı tamamlandı. Cizire ve Kobani'den sonra Afrin kantonunda da özerklik ilan edildi. Bakanlığa atananlar Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı altında yemin etti.

Haberin Devamı

İsviçre'de de uygulanan yönetim modeli olan kanton sistemini örnek alan Suriye Kürtleri son kantonları olan Afrin'de de demokratik özerkliklerini ilan etti. Suriye'de Kürtlerin denetimlerine aldığı Rojava (Batı) olarak bilinen bölgede Cizire ve Kobani'den sonra Afrin'de de demokratik özerk yönetim şekli düzenlenen törenle ilan edildi.

Türkiye'de Kilis'in karşısında bulunan Afrin ilçesinde bu sabah toplanan Afrin Kantonu Yasama Meclisi, bir dakikalık saygı duruşu ile toplantıya başladı. Yasama Meclisi Başkanı Hevin Reşit, kısa bir konuşma yaparak katılımcıları kutladı.

Toplantıda Yürütme Meclisi Başkanı, iki yardımcısı ve 22 bakandan oluşan Afrin Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi ilan edildi. Başbakan rolündeki Yürütme Meclisi Başkanlığı'na ise kadın olan Hevin İbrahim Mustafa getirildi.

Haberin Devamı

ÖCALAN'IN FOTOĞRAFI ALTINDA YEMİN
Toplantıda 22 bakan, Abdullah Öcalan'ın İmralı cezaevinde en son çekilen ve salona asılan fotoğrafı altında tek tek Kürtçe yemin ederek çalışmalarına başladı.

Cizire Kantonu 21 Ocak'ta, Kobani Kantonu ise 27 Ocak'ta ilan edilmişti. Cizire, Kobani ve Afrin kantonları, dört ay içinde genel seçimlere giderek parlamentolarını yenileyecek. Özerk yönetimlerin ilanını Suriye Kürtleri düzenledikleri çeşitli etkinliklerle kutladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!