Suriye’ye savaşmaya giden oğlunu arıyordu, İstanbul’dan döndü

Güncelleme Tarihi:

Suriye’ye savaşmaya giden oğlunu arıyordu, İstanbul’dan döndü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 17:57

İki oğlunu El Kaide’nin elinden kurtarmak için Suriye’ye gitmek isteyen Belçikalı anne Yasmine, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda durdurularak ülkesine geri gönderildi.

Haberin Devamı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaşayan Yasmine adlı kadının iki oğlu birden Suriye’ye “cihatçı” örgütlerin saflarında savaşmaya gitti. Oğullarının peşine düşen Yasmine, onların Suriye’de, Hatay’a yakın bir yerde çatıştığını öğrenince France Television’a ait bir ekibi de yanına alarak, İstanbul üzerinden Hatay’a geçmek için uçağa bindi.

Ancak Yasmine, İstanbul’daki gümrük geçişinde güvenlik birimlerince durduruldu. Türk polisi kadına Dışişleri Bakanlığı’nın talimatı gereği Türkiye’ye girişinin olanaklı olmadığı bildirdi. Kadın Brüksel’e geri gönderildi.

TELEVİZYONU YANINA ALINCA
Öfkelenen anne, Belçika televizyonu RTBF’e, “Nasıl 16 yaşındaki oğlum sorunsuz girer de, onları kurtarmak için giden, reşit olan bir anne geri çevrilir” diye sordu.

'TÜRK YETKİLİLER SAF DEĞİL'
Dışişleri Bakanı Didier Reynders ise RTBF kanalına canlı yayına konuk olarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu tür bir girişimde bulunmadan önce en azından bizimle temasa geçilebilirdi. Bu her şeyi daha kolaylaştırırdı. Türk Büyükelçisi'ni açıklama yapmak için çağırdık. Nedenini soracağız. Ama annenin yanında bir televizyon ekibi var. Türk istihbaratını amatör ya da naif olarak almayın. Orada bir medyatik operasyonun gerçekleşeceğini gördüler. Biz bu konuda Türk yetkililerle temas halindeyiz. Türk yetkililer birçok gencimizin geçmesini engelledi. Ama ben Hatay sınırına gittim. Türkiye’nin ilk ve önemli problemi, oradaki binlerce sığınmacı... Birinci sorunları bu geçişler değil. Elbette bizimle işbirliği yapıyor, yardım ediyorlar ama binlerce sığınmacı sınıra dayanmış. Kolay değil. Bu nedenle yakınlarını aramaya gidenler bizimle temasa geçsin. Orada bir sivil savaş var ve çok tehlikeli olabilir."

200 BELÇİKALI GENÇ VAR
Bakan, Belçika’dan 15’i 18 yaşından küçük olmak üzere 200 Belçikalı gencin El Kaide saflarına katıldığını, 20’sinin ise öldüğünü açıkladı. Geçen hafta da Fransa’dan bir baba, Suriye’de çarpışmak üzere evden kaçan 15.5 yaşındaki oğlunu kurtarmak için Hatay sınırına kadar gitmiş, hikayesi Fransız medyasına yansımıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!