Suriye karşıtı Lübnanlı gazeteci-vekil öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Suriye karşıtı Lübnanlı gazeteci-vekil öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2005 10:47

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un doğusundaki bir banliyöde meydana gelen şiddetli patlamada 4 kişinin öldüğü bildirildi. Ölenler arasında gazeteci milletvekili Cibran Tüeyni'nin de olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Lübnan televizyonları LBC ve Future, Suriye karşıtı Tüeyni'nin bombalı saldırıda öldüğünü duyurdu.

Suriye karşıtı Lübnanlı gazeteci-vekil öldürüldü
Gazeteci- milletvekili Tüeyni'nin (üstte)  olay yerine koşan eşi Siham gözyaşlarına boğuldu.  

Polis, Tüeyni'nin öldüğü haberlerini henüz resmi olarak doğrulamazken, daha önceki açıklamalarda saldırıda 4 kişinin öldüğü belirtilmişti.

HASAR

Bölgeden gelen haberlerde, Beyrut'ta nüfusun çoğunluğunu Hıristiyanların oluşturduğu sanayi bölgesi Mekalis'teki patlamada zırhlı bir aracın zarar gördüğü bildiriliyor. Patlamada bazı araçların ve çevredeki dükkanların alev aldığı, binalarda hasar meydana geldiği kaydediliyor.
  
Kurtarma görevlilerinin yaralıları hastaneye kaldırmaya çalıştığı, polisin bölgeyi kordon altına aldığı bildirildi.
  
Patlamanın meydana geldiği, nüfusun çoğunluğunu Hıristiyanların oluşturduğu sanayi bölgesi Mekalis'in, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastını soruşturan BM heyetinin bürosunun birkaç kilometre uzağında olduğu belirtiliyor.
  
Lübnan'da son aylarda meydana gelen bir dizi patlama, basın yayın organları tarafından Hariri suikastıyla bağlantılandırılarak, saldırılar soruşturmayı engelleme çabaları olarak nitelenmişti.
  
Bugünkü patlamadan birkaç saat önce, BM soruşturma heyetinin başkanı Detlev Mehlis'in soruşturmayla ilgili son raporunu BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a sunduğuna dikkat çekiliyor.
  
Mehlis'in, önceki ayki raporunda, şubat ayında düzenlenen Hariri suikastına Suriyeli ve Lübnanlı istihbarat servislerinin karıştığı ima edilmişti.

Haberin Devamı

DÜRZİ LİDER CANBOLAT, SALDIRIDAN SURİYE'Yİ SORUMLU TUTTU

Lübnanlı Dürzi lider, Suriye karşıtı milletvekili Velid Canbolat, ülkenin en büyük gazetelerinden Nahar Gazetesi'nin sahibi ve milletvekili Cibran Tüeyni'nin öldüğü bombalı saldırıdan Suriye'yi sorumlu tuttu.
  
Canbolat, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Beyrut'ta aracının hedef alındığı bombalı saldırıda Suriye karşıtı Tüeyni'nin öldürülmesiyle eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastıyla ilgili BM tarafından yürütülen soruşturmanın bağlantısı olduğunu ileri sürdü.
  
Bugünkü saldırının, BM soruşturma heyetinin başkanı Detlev Mehlis'in raporunun dün BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a iletilmesinden sonra Güvenlik Konseyi'ne sunulması öncesinde düzenlendiğine işaret eden Canbolat, “Tüeyni, Hariri'yi ve Suriye karşıtı gazeteci Samir Kasrir'i kim öldürdüyse onlar tarafından öldürüldü” dedi. Kasrir, Tüeyni'nin sahibi olduğu Nahar gazetesinde çalışıyordu.

Haberin Devamı

LÜBNAN ENFORMASYON BAKANI: ZANLILAR ULUSLARARASI MAHKEMEDE YARGILANMALI

Lübnan Enformasyon Bakanı Gazi Aridi, Lübnanlı yetkilileri hedef alan saldırılara karışan zanlıların uluslararası nitelikte bir mahkemede yargılanması gerektiğini söyledi.
  
Başkent Beyrut'ta ülkenin en büyük gazetelerinden Nahar gazetesinin sahibi ve milletvekili Cibran Tüeyni'nin öldüğü bombalı saldırıdan sonra açıklamalarda bulunan Aridi, “Şubat'tan bu yana Lübnan'ı yasa boğan saldırılara bir son vermek amacıyla uluslararası nitelikte bir mahkeme lazım, bakanlar kurulunun vakit kaybetmeden yapması gereken budur” diye konuştu.

SURİYE: PATLAMANIN ZAMANI, SURİYE'NİN  İTİBARINI ZEDELEME NİYETİNİN GÖSTERGESİ

Haberin Devamı

Suriye, Beyrut'ta meydana gelen patlamanın zamanının, Suriye'nin itibarını zedeleme niyetinin göstergesi olduğunu bildirdi.
  
Suriye'nin resmi ajansının haberinde, Beyrut'ta, nüfusun çoğunluğunu Hıristiyanların oluşturduğu sanayi bölgesi Mekalis'de meydana gelen, “zamanlamasıyla Suriye'ye suçlamalar yöneltme niyeti taşıyan” saldırının kınandığı belirtildi.   
  
FRANSA SALDIRIYI KINADI

Bu arada, Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen bombalı saldırıyı kınadı.
  
AB dışişleri bakanları toplantısı dolayısıyla Brüksel'de bulunan  Douste-Blazy, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu sabah Beyrut'ta meydana gelen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Lübnan'ı istikrarsız kılmak isteyenlere karşı, Lübnan halkına Fransa'nın dostluk ve dayanışma mesajını bir kez daha iletiyorum” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!