Suriye ile ‘kademeli çözüm’

Güncelleme Tarihi:

Suriye ile ‘kademeli çözüm’
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in Bağdat ziyaretiyle Irak'la diyaloğa başlayan Türkiye, Doha'daki İslam Konferansı Örgütü toplantısında da Suriye ve İran'la ilişkilerde çok önemli adımlar attı. Suriye ve Türkiye dışişleri bakanları üç yıl aradan sonra ilk kez Doha'da biraraya geldiler. Görüşmeden sorunlara ‘Kademeli çözüm’ sistemiyle yaklaşılması kararı çıktı.

Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara, Türkiye'nin uzun bir aradan sonra Şam'a heyet göndermesini takdirle karşıladıklarını belirterek, ‘İlişkilerimize bu olumlu ortam üzerine kuracağımızı umuyoruz’ dedi.

Dışişleri Bakanı Cem, Suriye Dışişleri Bakanı Şara ile önceki akşam yaptığı görüşmede masaya, Suriye'nin PKK'ya verdiği desteği getirdi. Şara'nın buna karşı tepkisi ise, ülkesinin Türkiye ile İsrail arasındaki askeri anlaşmalardan duyduğu kaygıyı dile getirmek oldu. İki tarafın da karşılıklı şüphe ve endişelerini masaya getirmelerinin ardından, sorunlara nasıl çözüm bulunacağı sorusu gündeme geldi. İki bakan, bu konuda da ‘Kademeli çözüm’ sistemi üzerinde anlaştılar. Buna göre, iki ülke arasında öncelikle ‘Hayati olmayan’ ve çözümü daha kolay konular üzerinde durulacak. Kolay sorunların çözülmesi ortaya çıkacak karşılıklı güven ortamından yararlanılarak da, terör, su ve Türkiye-İsrail askeri ilişkileri gibi karmaşık ve zor sorunların görüşülmesine geçilecek.

SURİYE'DEN JEST

Nitekim, Suriye ‘Kademeli çözüm’ formülü konusunda ilk adımı attı. Edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Cem'in talebi üzerine, Suriye, Türkiye'nin İsrail'le girdiği askeri işbirliği için kınanmasını öngören karar tasarısını geri çekti. Şara, yaptığı açıklamada, Tahran'da alınan kararın bu toplantıda tekrarlanmasına gerek olmadığını belirterek, şöyle dedi: ‘Tahran zirvesindeki İsrail’le girilen askeri işbirliğine ilişkin karar hala yürürlükte. Bu kararı kimse yeni bir zirveye kadar değiştiremez'

Ancak Suriye Dışişleri Bakanı bu konudaki endişelerini de tekrarladı: ‘Umarım endişelerimiz Türk yetkililerine İsrail ile işbirliği konusundaki kararlarını gözden geçirmek konusunda yönlendirir. Bu işbirliğini Ortadoğu’daki güvenliğe karşı olarak değerlendiriyoruz.'

PKK KONUSU

Cem-Şara görüşmesinde gündeme gelen en önemli konusu ise, Suriye'nin PKK'ya verdiği destek oldu. Cem'in konuyu diplomatik bir üslupla gündeme getirmesi üzerine Şara, Suriye'nin ‘Terörün her türüne karşı olduğunu’ söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!