Suriye için varılan 'ateşkes'te ilk pürüz

Güncelleme Tarihi:

Suriye için varılan ateşkeste ilk pürüz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 12:15

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Suriye’deki operasyonlarını sürdürmesi halinde uluslararası güçlerin “şiddetin durdurulması" için vardığı anlaşmanın uygulanamayacağını söylerken, Rusya’dan çok kritik ‘Halep’ açıklaması geldi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’nın Münih kentinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Suriye'de çatışmaların bir hafta içinde durmasına ilişkin varılan mutabakata dair önemli açıklamalarda bulundu.

Reuters’ın haberine göre; bu süreçte en büyük meselenin Rusya’nın muhaliflere yönelik saldırıları durdurup durdurmayacağı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Terörle mücadele ediyorum diye Rusya saldırıları devam ettirirse çatışmalar durmaz, ateşkes sağlanmaz” dedi.

Suriye için varılan ateşkeste ilk pürüz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya'nın Münih kentinde dün düzenlenen Uluslararası Suriye Ön Destek Grubu Toplantısı'na katıldı. Çavuşoğlu toplantı sonrası ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile sohbet etti. 

“Umarım önce çatışmaların durdurulması sağlanır ve bu kalıcı bir ateşkese dönüştürülür, sonra müzakereler başlar. Siyasi dönüşüm lazım, Esad'ın gitmesi gerekiyor” diyen Çavuşoğlu, “Rusya DEAŞ ve El Nusra'ya saldırılarını koalisyon ile koordinasyon içinde yapmalı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Suriye için varılan ateşkeste ilk pürüz


LAVROV: HALEP MUTABAKATIN DIŞINDA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Rus televizyonuna yaptığı açıklamada, Rusya’nın yürüttüğü Halep operasyonunun mutabakatın dışında olduğunu söyledi.

Russia-24 devlet kanalına açıklamalarda bulunan Lavrov’un öne çıkan açıklamaları şöyle:

-- IŞİD ile El Nusra ateşkes anlaşması dışında tutulduğu için Şam yönetiminin Rusya Hava Kuvvetleri destekli Halep operasyonu devam edecek.

BÜYÜK ÖLÇÜDE NUSRA'NIN ELİNDE

-- Dört saat süren uluslararası Suriye Destek Gurubu görüşmelerinde Halep çok konuşuldu. Biz burada yine suçlandık. ABD'li meslektaşım Kerry Halep’e saldıran Şam rejimi davranışlarından tedirgin olduğunu söyledi. Kerry’nin hangi prensipleri savunduğunu doğrusu ben yine anlamadım.

Haberin Devamı

-- Yani şimdi yasadışı silahlı çetelerin ele geçirdiği şehrin yasal yönetim tarafından kurtarılmak istenmesi saldırganlık olarak mı tarif ediliyor. Dolayısıyla Rusya’nın Suriye geleni için altına imza attığı ateşkes Halep konusunda geçerli olmayacak. Çünkü Halep büyük ölçüde terör örgütü El Nusra militanları tarafından kontrol ediliyor.

Münih'te 17 ülkeden dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan “Uluslararası Suriye Destek Grubu” toplantısında bir hafta içerisinde ülkede şiddetin durdurulması ve insani yardımların ulaştırılması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!